Λαογραφία

Η λαϊκή τέχνη αποτελεί σημαντικό τμήμα της χιώτικης παράδοσης. Ενώ ενσωματώνει τη λαϊκή δημιουργία και καλλιτεχνική έκφραση, την ίδια στιγμή με περίτεχνο τρόπο εμπλέκεται με το λόγιο πολιτισμό του νησιού, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό και άξιο αναφοράς συνονθύλευμα.

Εστία της χιακής λαογραφίας αποτελεί το Λαογραφικό Μουσείο της Καλλιμασιάς. Το μουσείο «ταξιδεύει» τον επισκέπτη σε ένα μοναδικό μονοπάτι παράδοσης και λαϊκής τέχνης, μεταφέροντας το παρελθόν και τον τότε τρόπο ζωής, στο σήμερα.

Κεραμική

Πυρήνα της παραδοσιακής κεραμικής τέχνης αποτελεί το χωριό Αρμόλια, στο οποίο κατασκευάζονται εδώ και πολλά χρόνια, χρηστικά κεραμικά σκεύη. Εκτός από αυτά εκτίθενται και πολλά διακοσμητικά κεραμικά, που είτε παράγονται στα παραδοσιακά εργαστήρια του χωριού, είτε εισάγονται από άλλα εργαστήρια της χώρας.

 

Ξυλογλυπτική

Εξαιρετικά δείγματα ξυλογλυπτικής αποτελούν τα περίφημα χιώτικα τέμπλα, τα οποία γνώρισαν μεγάλη διάδοση το διάστημα από το 17ο ως το 19ο αιώνα στο Αιγαίο και τα μικρασιατικά παράλια. Χαρακτηριστικό τους στοιχείο είναι η ολόγλυφη παράσταση της Σταύρωσης στην κορυφή του τέμπλου με τα χαρακτηριστικά σύμβολα του Θείου Πάθους. Σημαντικότερα δείγματα της τέχνης αυτής στη Χίο είναι τα τέμπλα του Ταξιάρχη στο καστροχώρι των Μεστών (1833) και του Αγίου Δημητρίου στη Βέσσα (1840-41).
Περισσότερα: http://www2.egeonet.gr/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaID=6910

Archive

Click here, to visit the website of the former Prefecture of Chios.

Chios.gr is the official tourism web site for Chios, run by the North Aegean Prefecture, where you'll find information on the main tourist destinations, beaches, as well as activities, events and much more!

You are not allowed to reproduce the whole or part of this work in any way without our written permission.

greece

mygreece

Read reviews about Chios on
Χίος

pvaigaiou en

where-to-stay

Contact: Regional Unit Of Chios Department of Tourism | Phone numbers: 0030 22713-50514 & 0030 22713-50516 | FAX: 0030 22713-50517 | Emailtourismos@chios.pvaigaiou.gov.gr