Αρμόλια

Τα Αρμόλια βρίσκονται 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πόλη της Χίου και αποτελούν το κεντρικό σταυροδρόμι για τα νότια χωριά. Οι κάτοικοι του χωριού φημίζονται για τη δεξιότητά τους στην κατασκευή πήλινων χρηστικών αντικειμένων, όπως στάμνες, βάζα, γλάστρες κ.α.

Τα σπίτια στα Αρμόλια είναι πέτρινα και μικρά, χτισμένα το ένα πολύ κοντά στο άλλο.

Αξίζει ο επισκέπτης να κάνει μία βόλτα μέσα στα σοκάκια και τα καλντερίμια του χωριού και να επισκεφθεί την εκκλησία της Παναγίας, που είναι ενωμένη με τον Άγιο Δημήτριο στην πλατεία του χωριού, όπου σώζεται ένα από τα πιο ωραία Τέμπλα (χρονολογείται το 1744).

Προς τα βορειοδυτικά του χωριού, πάνω στην κορυφή του λόφου του Λυκουριού βρίσκεται το βυζαντινό κάστρο των Απολίχνων στο οποίο οι Γενοβέζοι είχαν εγκαταστήσει το Διοικητικό μέγαρο των Μαστιχοχωρίων. Χτίστηκε το 1446 από τον Ιερώνυμο Ιουστινιάνι.

Είναι ένα αξιόλογο μεσαιωνικό μνημείο που σώζεται έως τις μέρες μας σε καλή κατάσταση. Σε κάποια σημεία το κάστρο έχει ακόμη όλο το ύψος και τις επάλξεις του. Η ανάβαση στο κάστρο είναι σηματοδοτημένη από το άκρο του οικισμού και ακολουθεί για λίγο χωματόδρομο και στη συνέχεια μονοπάτι με χτιστά σκαλοπάτια που οδηγεί στην ανατολική είσοδο του φρουρίου.

Στα ανατολικά του χωριού, στη θέση Λαγκάδι, βρίσκεται η μονή της Ζωοδόχου Πηγής Βρετού που ιδρύθηκε στο τέλος του 18ου αιώνα, στη θέση προϋπάρχοντα ναού της Παναγίας. Κοντά στο μοναστήρι υπάρχει πηγή και περιποιημένοι κήποι.

Οι πλαγιές των γύρω λόφων είναι σκεπασμένες με πλούσιο θαμνώνα, με ποικιλία ειδών, όπως κουμαριές, αγριοκουμαριές, φίδες, σχίνα, λαδανιές και σκόρπια πεύκα, ενώ στο μεγάλο κάμπο καλλιεργούνται σήμερα ελιές και μαστιχόδεντρα.

Ανάμεσα στα Αρμόλια και το Πυργί, οδικό παρακλάδι διατρέχει μια στενή κοιλάδα με μαστιχόδεντρα και καταλήγει στον κολπίσκο των Κάτω Φανών, όπου μπορούμε να επισκεφθούμε τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο.

Arşiv Malzemesi

Chios Yerel Yönetim Valiliğine ait İnternet sayfasını ziyaret etmek için burayı tıklayınız.

Chios.gr, Kuzey Ege Bölgesi yerel yönetimi tarafından kurulmuş, Chios (Sakız Adası)'nın resmi turizm İnternet sayfası olup burada adanın belli başlı turistik yerlerine, sahillerine ve de ayrıca adada gerçekleştirilen etkinliklere, aktivitelere ve de diğer birçok şeylere ilişkin bilgiler bulacaksınız.

Yazılı iznimiz olmadan bu sitenin tümünün veya bir kısmının herhangi bir şekilde kullanılması yasaktır.

greece

mygreece

Chios ile ilgili yorumları oku
Χίος

pvaigaiou en

where-to-stay

İletişim: Chios (Sakız Adası) Bölge Yönetimi Turizm Bölümü | Telefonlar: 0030 22713-50514 & 0030 22713-50516 | FAKS: 0030 22713-50517 | E-postatourismos@chios.pvaigaiou.gov.gr