To Top

Χίος

Γνωρίστε τον πολιτισμό της Μαστίχας, στη Χίο


Αν θέλετε να γνωρίσετε τον πολιτισμό της μαστίχας, και να ζήσετε την εμπειρία της ζωής στα μαστιχοχώρια, αλλά και της παραγωγής του πολύτιμου μοναδικού προϊόντος, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τα μαστιχοχώρια και να πάρετε μέρος σε ένα πρόγραμμα αγροτουρισμού, που περιλαμβάνει επίσκεψη σε χωράφι και επίδειξη και συμμετοχή σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας, όπως για παράδειγμα προετοιμασία, συγκομιδή και καθάρισμα. Πέρα όμως από αυτά, η καλλιέργεια και παραγωγή της μαστίχας είναι τόσο στενά συνυφασμένη με τη Χίο και την καθημερινότητα στο νησί, ώστε μέσα από διάφορες δραστηριότητες και εμπειρίες, μπορείτε να αποκτήσετε μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη αυτού που ονομάζουμε “πολιτισμό της μαστίχας”.
Πολιτισμός της μαστίχας
Πολιτισμός της μαστίχας
Πολιτισμός της μαστίχας
Πολιτισμός της μαστίχας
Πολιτισμός της μαστίχας
Για παράδειγμα, το φθινόπωρο, την εποχή που γίνεται ο καθαρισμός της μαστίχας, μπορείτε να συναντήσετε στα Μαστιχοχώρια ομάδες χωριανών, αποτελούμενες κυρίως από γυναίκες, όλων των ηλικιών, οι οποίες αναλαμβάνουν αυτήν την κοπιαστική δουλειά. Πρόκειται ταυτόχρονα για μια κοινωνική διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο η γνώση μεταφέρεται στις νεότερες γενιές. Συχνά, σε τέτοιες συναντήσεις, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ρωτήσουν τους ντόπιους για τη δουλειά τους και να παρατηρήσουν τη διαδικασία του καθαρίσματος από κοντά, αλλά και να ακούσουν από τους ίδιους τους μαστιχοπαραγωγούς για την εμπειρία της μαστιχοκαλλιέργειας.Αν επιθυμείτε να εμβαθύνετε περισσότερο σε αυτήν την αρχαία γνώση, σας προτείνουμε τα ακόλουθα βήματα:
Γίνετε για λίγο Μαστιχοπαραγωγός

1. Γίνετε για λίγο Μαστιχοπαραγωγός

Πάρτε τα εργαλεία που θα σας παρέχουν και ακολουθήστε τα βήματα της προετοιμασίας, συγκομιδής και καθαρισμού της παραγωγής. Μετά το πέρας της ξενάγησης, μπορείτε να απολαύσετε ένα πικ νικ με τοπικά προϊόντα κάτω από τα μαστιχόδεντρα.
Πάρτε μέρος σε ένα αγροτουριστικό πρόγραμμα. Νέοι μαστιχοπαραγωγοί έχουν συνδυάζει την αγροτική παραγωγή με την παροχή μοναδικών αγροτικών εμπειριών, προσφέροντας ξενάγηση σε μαστιχώνες.
Επισκεφθείτε το Μουσείο Μαστίχας Χίου

2. Επισκεφθείτε το Μουσείο Μαστίχας Χίου

Σε άλλο τμήμα της έκθεσης, που είναι αφιερωμένο στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, παρουσιάζεται η παραγωγική ιστορία της Μαστίχας, οι χρήσεις και οι εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Στην έκθεση αξιοποιούνται διάφορα μέσα, όπως πολυμεσικές εφαρμογές, ταινίες, μοντέλα και μηχανήματα από το πρώτο εργοστάσιο μαστίχας. Το τελευταίο τμήμα της έκθεσης είναι υπαίθριο και περιλαμβάνει περιήγηση στο μαστιχώνα γύρω από το Μουσείο Μαστίχας.
Η έκθεση του Μουσείου παρουσιάζει τις παραδοσιακές τεχνικές μαστιχοκαλλιέργειας, την ιστορία και τον πολιτισμό της μαστίχας μέσα από μία πολυμεσική εμπειρία. Αγγίξτε και μυρίστε τη μαστίχα και ενημερωθείτε για την αρχιτεκτονική, την ιστορία και την κοινωνική οργάνωση των Μαστιχοχωρίων.
Κάντε υπαίθριες δραστηριότητες στα μαστιχοχώρια

3. Κάντε υπαίθριες δραστηριότητες στα μαστιχοχώρια

Μπορείτε να περπατήσετε ή να κάνετε ποδήλατο σε κάποιο από τα παλιά μονοπάτια που ενώνουν τα χωριά. Η θάλασσα αποτελεί ένα ζωτικό στοιχείο της καθημερινότητας στο νησί. Κολυμπήστε, κάντε ιστιοπλοΐα και καταδύσεις, κανό ή θαλάσσιο καγιάκ στις απομακρυσμένες παραλίες και τους κόλπους του νότου (όπως την Αποθήκα, την Αγία Δύνμαη, την Αυλωνιά και τόσες άλλες), που τις φρουρούν μεσαιωνικοί πύργοι (βίγλες).
Είτε επιλέξετε να μείνετε σε κάποιο παραθαλάσσιο κατάλυμα στη νότια Χίο (από το Λιθί μέχρι την Κώμη και από τον Εμποριό μέχρι τον Λιλικά και τον Καταρράκτη), είτε σε κάποιο παραδοσιακό ξενώνα σε ένα από τα Μαστιχοχώρια, όπως στα Μεστά, στο Πυργί ή στην Καλαμωτή, υπάρχει πληθώρα επιλογών αν απολαμβάνετε τις υπαίθριες δραστηριότητες.
Απολαύστε τη φύση

4. Απολαύστε τη φύση

Την άνοιξη παρατηρήστε τη χλωρίδα και την πανίδα. Η Χίος, πέρα από τα μοναδικά μαστιχόδεντρα, είναι γνωστή για τα πολλά - αρκετά από αυτά μοναδικά - αγριολούλουδα, ιδιαίτερα για τις άγριες ορχιδέες και τουλίπες ή λαλάδες όπως τους λένε οι ντόπιοι. Μπορείτε ακόμη να παρατηρήσετε λιβελλούλες και άγρια πουλιά ιδιαίτερα στις προσταευμένες περιοχές NATURA και στη λιμνοδεξαμενή των Αρμολίων.
Πάρτε μια γεύση της καλής ζωής

5. Πάρτε μια γεύση της καλής ζωής

Μη χάσετε την ευκαιρία να γλεντήσετε σε ένα πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική και χορό στην πλατεία κάποιου χωριού ή σε κάποιο λιμανάκι.
Επισκεφθείτε τα καφενεία και τις ταβέρνες για να ανακαλύψετε αυθεντικές γεύσεις. Μπορείτε να πάρετε μέρος σε μαθήματα μαγειρικής, για να πάρετε κάποιες από αυτές τις γεύσεις μαζί σας. Απολαύστε ένα κοκτέιλ μαστίχας στα μπαρ της προκυμαίας και της πόλης. Βρείτε τα τοπικά προϊόντα στην αγορά και διαλέξτε τα δώρα σας.
Επιλέξτε το αγαπημένο σας κοκτέιλ μαστίχας

6. Επιλέξτε το αγαπημένο σας κοκτέιλ μαστίχας

Το cocktail hype των τελευταίων ετών έχει φτάσει στη Χίο και έχει αλλάξει τη νυχτερινή ζωή. Νέα μπαρ ανταγωνίζονται σε δημιουργικά concept, μοντέρνο design και μουσική, αλλά κυρίως εμπνευσμένοι bartenders και mixologists ανταγωνίζονται στη δημιουργία μοναδικών signature cocktails αξιοποιώντας το αρωματικό λικέρ μαστίχας, και άλλα τοπικά προϊόντα όπως εσπεριδοειδή, αρωματικά φυτά και παραδοσιακά αποστάγματα. Έχοντας κατακτήσει βραβεία και διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, η ντόπια σκηνή των μπαρ προσφέρει γευστικά κοκτέιλ που απογειώνουν στο μοναδικό περιβάλλον του νησιού!

Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου