To Top

Χίος

Ένα ταξίδι στο χρόνο:

μια περιήγηση στους μεσαιωνικούς οικισμούς της κεντρικής Χίου

Η περιήγηση στην κεντρική Χίο είναι πραγματικά ένα ταξίδι στο χρόνο, καθώς εδώ δεσπόζουν σημαντικά βυζαντινά μοναστήρια και καλοδιατηρημένοι μεσαιωνικοί οικισμοί, που στέκουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

 
Κάστρο της Χίου

Κάστρο της Χίου

Προτείνουμε να ξεκινήσουμε το ταξίδι στο χρόνο από την πόλη της Χίου, και συγκεκριμένα με μια πρωινή βόλτα στο Κάστρο της Χίου. Το Κάστρο ή Φρούριο στέκει στο βόρειο σημείο του λιμανιού και δημιουργήθηκε από τους Γενοβέζους το 1320, στη θέση προγενέστερης Βυζαντινής οχύρωσης.  Όλοι οι επόμενοι κατακτητές του νησιού το επέκτειναν και το ενίσχυσαν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Βενετούς, οι οποίοι διαμόρφωσαν και διακόσμησαν την Porta Maggiore, όπως την βλέπουμε σήμερα. Η βόλτα στο Κάστρο είναι από μόνη της μια εμπειρία, όμως εμείς προτείνουμε πριν ξεκινήσετε οδικώς το ταξίδι στο μεσαιωνικό παρελθόν του νησιού, να απολαύσετε τον πρωινό καφέ σας εντός των τειχών, στην πλατεία του Φρουρίου.
Περισσότερα
Από την πλατεία της Χίου ακολουθούμε την οδική σήμανση προς Ανάβατο - Αυγώνυμα. Ανηφορίζουμε την οδό Κωνσταντίνου Μονομάχου, τον Φραγκομαχαλά, όπως τον λένε οι ντόπιοι, περνάμε από το σύγχρονο  Μοναστήρι της Παναγίας Βοήθειας και έξω από το χωριό Καρυές. Πριν τις Καρυές απολαμβάνουμε την πανοραμική θέα της πόλης.
Νέα Μονή

Νέα Μονή

Συνεχίζοντας την ανάβαση σε έναν δρόμο με αρκετές στροφές, ανάμεσα στο πευκοδάσος, φτάνουμε στην στροφή για το Μοναστήρι της Νέας Μονής του 11ου αιώνα. Μνημείο UNESCO, χάρη στην αρχιτεκτονική και στα απαράμιλλης ομορφιάς ψηφιδωτά που στολίζουν το καθολικό της, η Νέα Μονή αποτελεί μία από τις σημαντικότερες Βυζαντινές εκκλησίες. Επισκεπτόμαστε την εντυπωσιακή Τράπεζα, αλλά και το μικρό μουσείο που λειτουργεί στο χώρο. Σημαντικό και απτό στοιχείο της ιστορίας της Μονής, το οστεοφυλάκιο των θυμάτων της Σφαγής του 1822, αποτελεί διαχρονικό τεκμήριο της βαρβαρότητας για την οποία είναι ικανός ο άνθρωπος, και ισχυρή υπόμνηση της καταστροφής την οποία υπέστη η Χίος.
Περισσότερα
Οι λάτρεις του περπατήματος στη φύση, μπορούν να ακολουθήσουν την περιπατητική διαδρομή που συνδέει τη Νέα Μονή και με την Μονή των Αγίων Πατέρων λίγο ψηλότερα. Η σκήτη των Αγίων Πατέρων χτίστηκε στη θέση του σπηλαίου όπου μόνασαν οι ιδρυτές της Νέας Μονής.
Image
Image
Συνεχίζοντας την ανάβαση στο όρος Προβατάς, φτάνουμε στη διασταύρωση για Ανάβατο και Αυγώνυμα.
Ο Ανάβατος είναι χτισμένος σε απότομο βράχο, που προβάλλει ξαφνικά μπροστά μας καθώς πλησιάζουμε. Μετά τη σφαγή του 1822 εγκαταλείφθηκε. Στην είσοδο του οικισμού, βλέπουμε το μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της σφαγής.

Η ανάβαση προς την ακρόπολη του οικισμού αξίζει τον κόπο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ανάβατος είναι γνωστός και ως ο Μυστράς του Αιγαίου. Αν και οι αναστηλωτικές εργασίες είναι ακόμη σε εξέλιξη, μπορούμε να θαυμάσουμε εντυπωσιακά κτίσματα όπως το Τριώροφο που στέγαζε σχολείο, ελαιοτριβείο και εκκλησία, αλλά και το ναό του Ταξιάρχη. Επιστρέφοντας, μπορούμε να ξαποστάσουμε στο γραφικό καφενεδάκι, πίνοντας ένα δροσερό αναψυκτικό.

Η περιήγησή μας συνεχίζεται ακολουθώντας τον δρόμο της επιστροφής, για να στρίψουμε αριστερά στη διασταύρωση προς Αυγώνυμα.

Αυγώνυμα

Ένας καλοδιατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός, με τα κυβόσχημα σπίτια με τα μικρά παράθυρα, στον οποίο χαίρεται να περπατάει κανείς.

Όχι μόνο γιατί απολαμβάνει την αισθητική και τις περιποιημένες αυλές και σπίτια, αλλά γιατί φθάνοντας στη δυτική πλευρά του χωριού, απολαμβάνει τη θέα προς την δυτική ακτή, και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Στα Αυγώνυμα δεν πρέπει να χάσετε το εξαιρετικό φαγητό που προσφέρουν οι ταβέρνες του χωριού, με έμφαση στα τοπικά πιάτα όπως κατσικάκι, χορτοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες, χερίσια μακαρόνια και φυσικά τοπική σούμα και ούζο. Ό,τι καλύτερο, λοιπόν, να ολοκληρώσουμε αυτήν την περιήγηση με νόστιμους μεζέδες σε ένα περιβάλλον μοναδικό!

Διαδραστικός χάρτης διαδρομής

Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου