Λαογραφία
Η λαϊκή τέχνη αποτελεί σημαντικό τμήμα της χιώτικης παράδοσης. Ενώ ενσωματώνει τη λαϊκή δημιουργία και καλλιτεχνική έκφραση, την ίδια στιγμή με περίτεχνο τρόπο εμπλέκεται με το λόγιο πολιτισμό του νησιού, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό και άξιο αναφοράς συνονθύλευμα.
Εστία της χιακής λαογραφίας αποτελεί το Λαογραφικό Μουσείο της Καλλιμασιάς. Το μουσείο «ταξιδεύει» τον επισκέπτη σε ένα μοναδικό μονοπάτι παράδοσης και λαϊκής τέχνης, μεταφέροντας το παρελθόν και τον τότε τρόπο ζωής, στο σήμερα.
Κεραμική
Πυρήνα της παραδοσιακής κεραμικής τέχνης αποτελεί το χωριό Αρμόλια, στο οποίο κατασκευάζονται εδώ και πολλά χρόνια, χρηστικά κεραμικά σκεύη. Εκτός από αυτά εκτίθενται και πολλά διακοσμητικά κεραμικά, που είτε παράγονται στα παραδοσιακά εργαστήρια του χωριού, είτε εισάγονται από άλλα εργαστήρια της χώρας.
Ξυλογλυπτική
Εξαιρετικά δείγματα ξυλογλυπτικής αποτελούν τα περίφημα χιώτικα τέμπλα, τα οποία γνώρισαν μεγάλη διάδοση το διάστημα από το 17ο ως το 19ο αιώνα στο Αιγαίο και τα μικρασιατικά παράλια. Χαρακτηριστικό τους στοιχείο είναι η ολόγλυφη παράσταση της Σταύρωσης στην κορυφή του τέμπλου με τα χαρακτηριστικά σύμβολα του Θείου Πάθους. Σημαντικότερα δείγματα της τέχνης αυτής στη Χίο είναι τα τέμπλα του Ταξιάρχη στο καστροχώρι των Μεστών (1833) και του Αγίου Δημητρίου στη Βέσσα (1840-41).