Αρμόλια

Τα Αρμόλια βρίσκονται 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πόλη της Χίου και αποτελούν το κεντρικό σταυροδρόμι για τα νότια χωριά. Οι κάτοικοι του χωριού φημίζονται για τη δεξιότητά τους στην κατασκευή πήλινων χρηστικών αντικειμένων, όπως στάμνες, βάζα, γλάστρες κ.α.

Τα σπίτια στα Αρμόλια είναι πέτρινα και μικρά, χτισμένα το ένα πολύ κοντά στο άλλο.

Αξίζει ο επισκέπτης να κάνει μία βόλτα μέσα στα σοκάκια και τα καλντερίμια του χωριού και να επισκεφθεί την εκκλησία της Παναγίας, που είναι ενωμένη με τον Άγιο Δημήτριο στην πλατεία του χωριού, όπου σώζεται ένα από τα πιο ωραία Τέμπλα (χρονολογείται το 1744).

Προς τα βορειοδυτικά του χωριού, πάνω στην κορυφή του λόφου του Λυκουριού βρίσκεται το βυζαντινό κάστρο των Απολίχνων στο οποίο οι Γενοβέζοι είχαν εγκαταστήσει το διοικητικό μέγαρο των Μαστιχοχωρίων. Χτίστηκε το 1446 από τον Ιερώνυμο Ιουστινιάνι.

Είναι ένα αξιόλογο μεσαιωνικό μνημείο που σώζεται έως τις μέρες μας σε καλή κατάσταση. Σε κάποια σημεία το κάστρο έχει ακόμη όλο το ύψος και τις επάλξεις του. Η ανάβαση στο κάστρο είναι σηματοδοτημένη από το άκρο του οικισμού και ακολουθεί για λίγο χωματόδρομο και στη συνέχεια μονοπάτι με χτιστά σκαλοπάτια που οδηγεί στην ανατολική είσοδο του φρουρίου.

Στα ανατολικά του χωριού, στη θέση Λαγκάδι, βρίσκεται η μονή της Ζωοδόχου Πηγής Βρετού που ιδρύθηκε στο τέλος του 18ου αιώνα, στη θέση προϋπάρχοντα ναού της Παναγίας. Κοντά στο μοναστήρι υπάρχει πηγή και περιποιημένοι κήποι.

Οι πλαγιές των γύρω λόφων είναι σκεπασμένες με πλούσιο θαμνώνα, με ποικιλία ειδών, όπως κουμαριές, αγριοκουμαριές, φίδες, σχίνα, λαδανιές και σκόρπια πεύκα, ενώ στο μεγάλο κάμπο καλλιεργούνται σήμερα ελιές και μαστιχόδεντρα.

Ανάμεσα στα Αρμόλια και το Πυργί, οδικό παρακλάδι διατρέχει μια στενή κοιλάδα με μαστιχόδεντρα και καταλήγει στον κολπίσκο των Κάτω Φανών, όπου μπορούμε να επισκεφθούμε τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο.

Αρχειακό Υλικό

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου πατώντας εδώ.

Για την ιστοσελίδα "100 Χρόνια Χίος Ελευθέρα", πατήστε εδώ.

Το Chios.gr είναι η επίσημη τουριστική ιστοσελίδα της Χίου και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - Περιφερειακής Ενότητας Χίου με σκοπό την παροχή πληροφοριών σχετικών με τους τουριστικούς προορισμούς του νησιού, τα αξιοθέατα, τις παραλίες, τις δραστηριότητες και πολλά ακόμα!

Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή ολόκληρου ή μέρους της ιστοσελίδας, χωρίς έγγραφη άδεια από την Π.Ε. Χίου.

greece

mygreece

Διαβάστε για τη Χίο στο
Χίος

pvaigaiou

pou-na-meinete

Επικοινωνία: Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Χίου | Τηλέφωνα : 22713-50514 & 22713-50516 | FAX: 22713-50517 | Emailtourismos@chios.pvaigaiou.gov.gr