To Top

Χίος

Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου στο Μουσείο Μαστίχας Χίου Κύριο

Επιλεγμένες αρχαιότητες από τις μοναδικές συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ταξιδεύουν στα θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή την έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», που παρουσιάστηκε στο πρώτο μουσείο της χώρας στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων του. Το 2018 η περιοδεύουσα έκθεση ταξίδεψε στα Μουσεία Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα και Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο. Την Τρίτη 18 Ιουνίου η έκθεση εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, όπου θα παραμείνει έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2019.

Η σημαντική αυτή συνεργασία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δίνει την ευκαιρία σε κατοίκους και επισκέπτες της Χίου να θαυμάσουν μοναδικά εκθέματα από τους θησαυρούς της αρχαίας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε ένα πλαίσιο σύνδεσής τους με το νεότερο πολιτιστικό απόθεμα. Η έκθεση παρουσιάζει το μυθολογικό αφήγημα της ομορφιάς, τη διαχρονική ανθρώπινη ανάγκη για καλλωπισμό και στολισμό και την έκφραση της ομορφιάς μέσα από την τέχνη.

Στο Μουσείο Μαστίχας, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έκθεσης, γίνεται αναφορά στο ρόλο και τις χρήσεις της μαστίχας στον κόσμο της ομορφιάς από τα αρχαία χρόνια. Επιπλέον, σε διακριτή ενότητα, αφιερωμένη στις γυναίκες της Χίου, αναδεικνύεται η ομορφιά των γυναικών μέσα από τα μάτια των περιηγητών (16ος – 19ος αιώνας).

Στο πλαίσιο της έκθεσης, διοργανώνεται στο Μουσείο Μαστίχας Χίου δημιουργικό εργαστήρι για γονείς και παιδιά, με τίτλο «Με έμπνευση το Ωραίο». Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουνίου (ώρα 18:00). Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση. Στη συνέχεια, αντλώντας έμπνευση από τα εκθέματα και, με την καθοδήγηση ειδικών μουσειοπαιδαγωγών, μικροί και μεγάλοι θα δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά έργα από πηλό. Η συμμετοχή στο εργαστήρι και τα υλικά είναι δωρεάν, ενώ απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

Μουσείο Μαστίχας Χίου

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια, σύνολο μεσαιωνικών χωριών στη νότια Χίο, στο μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται ο σχίνος της ποικιλίας Pistacia lentiscus var. Chia, από τον οποίο παράγεται η μαστίχα. Το Μουσείο αναδεικνύει με τρόπο μοναδικό την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και την επεξεργασία της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου. Μέσα από το πρίσμα της εγγραφής από την UNESCO της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, το 2014, έμφαση δίνεται στη διαχρονία και την αειφορία του χιώτικου αυτού προϊόντος.

Στη μόνιμη έκθεση του μουσείου, που πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν, μαθαίνουμε για το σχίνο και τη μαστίχα, την ρητίνη που το 2015 αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο. Ανακαλύπτουμε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας, παρατηρούμε πώς η διαχείριση της μαστίχας ιστορικά διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων και ενημερωνόμαστε για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγικής ιστορίας της Χίου.  Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις χρήσεις με τις οποίες η μαστίχα σήμερα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση, στην οποία το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο  ευδοκιμεί.

Το Μουσείο Μαστίχας έχει τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από όλα τα θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, και αποτελεί μία ολοκληρωμένη εμπειρία για τον επισκέπτη που θέλει να μυηθεί στα μυστικά της μαστιχοκαλλιέργειας και να αφεθεί στη γοητεία των Μαστιχοχωρίων.

Στοιχεία επικοινωνίας Μουσείου Μαστίχας Χίου

Διεύθυνση: Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), Τ.Κ. 821 02 Χίος

Τηλέφωνο: 22710 72212, Fax: 22710 72215


Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου