To Top

Χίος

Οινοεμπειρίες στη Βόρεια Χίο Κύριο

Το κρασί αποτελεί από την αρχαιότητα ένα από τα πιο αξιόλογα και φημισμένα προϊόντα που παράγει η Χίος.  Σύμφωνα με το Χιώτη ιστορικό της αρχαιότητας Θεόπομπο, ο Οινοπίων, γιος του Διονύσου, έμαθε στους Χιώτες να φυτεύουν και να καλλιεργούν αμπέλια και να παράγουν το κρασί. Η ποιότητα του χιώτικου κρασιού, που ήταν γνωστό και ως «Αριούσιος Οίνος» τον έκανε γρήγορα γνωστό στην Ελλάδα και όχι μόνο. Τα χιώτικα πλοία τον μετέφεραν παντού μέσα σε αμφορείς και πουλιόταν ακριβά, γι' αυτό και το όνομά του είχε συνδεθεί με δαπανηρά και πλούσια συμπόσια, τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο, ενώ ακόμη και στα νεότερα χρόνια, περιηγητές και ταξιδιώτες μίλησαν γι' αυτόν με εγκωμιαστικά λόγια.

 

Τα τελευταία χρόνια, κυρίως στη Βόρεια Χίο έχει αναπτυχθεί η οινοπαραγωγή και οι ντόπιοι έχουν καταφέρει να παράγουν πολύ ποιοτικά κρασιά. Μάλιστα έχουν κάνει τα οινοποιεία τους επισκέψιμα και  οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της παραγωγής, να ενημερωθούν από οπτικοακουστικό υλικό για την ιστορία του τόπου και του κρασιού, να γευθούν κρασιά σε συνδυασμό με τοπικές νοστιμιές και να αγοράσουν τα κρασιά της προτίμησης τους.

 

Tip: Στην επόμενη επίσκεψή σας στη Χίο αξίζει λοιπόν σε μια εξόρμηση στη Βόρεια Χίο να επισκεφθείτε ένα οινοποιείο. Τα επισκέψιμα οινοποιεία είναι ο Αριούσιος Α.Ε και το Κτήμα Κεφάλα .


Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου