To Top

Χίος

Αρωματικά φυτά και βότανα Χίου, πλούσια σε αρώματα Κύριο

Αυτή την εποχή η ύπαιθρος της Χίου είναι γεμάτη από υπέροχα αρωματικά βότανα και μυρωδικά με ασύγκριτο άρωμα! Φρέσκια ρίγανη, μυρωδάτο θυμάρι, δεντρολίβανο, λουΐζα , φασκόμηλο, αρωματική λεβάντα και βαλσαμόχορτο. Το ξηρό και ήπιο μεσογειακό κλίμα, σε συνδυασμό με την αιγαιοπελαγίτικη θαλασσινή αύρα ευνοούν αυτά τα είδη, που μεγαλώνουν εδώ ιδιαίτερα πλούσια σε ασύγκριτα αρώματα και αιθέρια έλαια. Το νησί παρουσιάζει μια μεγάλη ποικιλία σε ενδημικά είδη αρωματικών φυτών και βοτάνων που μπορεί κανείς να συναντήσει στο Αιγαίο, αλλά και στην απέναντι Μικρασιατική ακτή.

Συνδυάστε τη βόλτα σας στην εξοχή, ή την επίσκεψή σας στην παραλία με τη συλλογή αρωματικών βοτάνων που θα χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας, για ασύγκριτο άρωμα στο φαγητό σας, όπως η ρίγανη και το φρέσκο θυμάρι. Μαζέψτε βότανα όπως το φασκόμηλο και το χαμομήλι και αφού τα αποξηράνετε, φυλάξτε τα για την παρασκευή ευεργετικών για την υγεία αφεψημάτων. Η συλλογή βοτάνων στην εξοχή πάντοτε χρειάζεται προσοχή, ώστε να αναγνωρίσει κανείς σωστά τα είδη.

Κι αν η διαδικασία της συλλογής, της αποξήρανσης ή ακόμα και της παραγωγής αιθέριων ελαίων από τα βότανα για κάποιους είναι περίπλοκη, τα τελευταία χρόνια στη Χίο γίνεται παραγωγή και συσκευασία βιολογικών αρωματικών βοτάνων και αιθέριων ελαίων, που μπορείτε να βρείτε τόσο στα καταστήματα τροφίμων και σε ηλεκτρονικά καταστήματα με τοπικά προϊόντα, όσο και στα τουριστικά καταστήματα. της Χίου. Λόγω του ιδιαίτερα πλούσιου αρώματός τους τα βότανα της Χίου είναι περιζήτητα και για την παρασκευή καλλυντικών και θεραπευτικών σκευασμάτων.

Το πιο απλό και ευεργετικό πράγμα πάντως που μπορούμε όλοι να κάνουμε, είναι να ανασάνουμε βαθιά τη θαλασσινή αύρα του καλοκαιριού που φέρνει μαζί της όλα τα αρώματα των βοτάνων.  Απλά πάρτε μια βαθιά και χαλαρωτική ανάσα θαλασσινού αέρα κι αφήστε το μεθυστικό άρωμα να σας κυριεύσει…


Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου