To Top

Χίος

Ένα τριαντάφυλλο …που λιώνει στο στόμα! Κύριο

Τριαντάφυλλο Γλυκό στον Άγιο Γεώργιο Συκούση της Χίου

 

Η Χίος φημίζεται, εκτός βέβαια από τη μαστίχα, και για τα γλυκά του κουταλιού. Γλυκά που παρασκευάζονται με παραδοσιακές συνταγές αιώνων, χρησιμοποιώντας απροσδόκητα πολλές φορές υλικά. Εκτός από φρούτα, χρησιμοποιούνται επίσης λουλούδια και λαχανικά. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χιώτικα γλυκά είναι το γλυκό τριαντάφυλλο! Ένα παραδοσιακό γλυκό με ασύγκριτο άρωμα.

Η βελούδινη και συνάμα κρουστή υφή του είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τους γευστικούς κάλυκες του στόματος. Το γλυκό τριαντάφυλλο φτιάχνεται από μια ειδική ποικιλία ρόδων, το μαγιάτικο εκατόφυλλο τριαντάφυλλο, centifolia, που είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος, με περισσότερα πέταλα από τα συνηθισμένα τριαντάφυλλα και έντονα αρωματικό.

Στο χωριό Άγιος Γεώργιος Συκούσης, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μεσαιωνικά Μαστιχοχώρια της Χίου, κάθε Μάιο και μέχρι τα μέσα του Ιουνίου, ο τόπος ευωδιάζει από το άρωμα των ροδώνων του χωριού. Τα ρόδα είναι μια από τις παραδοσιακές καλλιέργειες στον Συκούση, εκτός από τα σύκα, στα οποία οφείλει την ονομασία του.

Η συγκομιδή γίνεται με μεγάλη προσοχή, νωρίς το πρωί, ώστε τα ροδοπέταλα να διατηρούν όλη τους τη φρεσκάδα και το άρωμα. Στη συνέχεια οι νοικοκυρές αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, που πρέπει να γίνει άμεσα, όσο τα φύλλα είναι ακόμη φρέσκα και δροσερά. Τέτοια εποχή λοιπόν, το θέαμα μιας μεγάλης εύθυμης παρέας που εργάζεται με γέλια, φωνές και τραγούδι γύρω από μεγάλα σινιά με μοσχοβολιστά ρόδα είναι  πολύ συνηθισμένο στο χωριό.

 

Ο Συκούσης προμηθεύει σε μεγάλο ποσοστό τις τοπικές βιοτεχνίες γλυκών του κουταλιού με τα ιδιαίτερα αρωματικά του τριαντάφυλλα. Έτσι μπορείτε να βρείτε τυποποιημένα βάζα με το ασυνήθιστο αυτό γλυκό στα τοπικά τουριστικά καταστήματα και στα καταστήματα τροφίμων. Μην παραλείψετε να το δοκιμάσετε, καθώς η γεύση και το άρωμά του είναι πραγματικά ξεχωριστά. Ταιριάζει υπέροχα με το παγωτό και το γιαούρτι, ή ως άλειμμα στο ψωμί. Το τριαντάφυλλο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C και ιδιαίτερα ευεργετικό για τη λειτουργία του εντέρου.

Στη Χίο παρασκευάζεται επίσης γλυκό από τα άνθη της λεμονιάς. Ο λεμονανθός είναι ένα ακόμη πολύ ιδιαίτερο Χιώτικο γλυκό σε άρωμα και γεύση.


Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου