To Top

Χίος

Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά της Μαστίχας Κύριο

Αυτές τις μέρες στη Χίο, καθώς περιδιαβαίνουμε στα χωριά της μαστίχας συναντάμε μια εικόνα οικεία: μαστιχοπαραγωγοί, γυναίκες κυρίως μα και άντρες, όλων των ηλικιών, σε γωνιές και στενά του χωριού, με μεγάλα σινιά γεμάτα με το πρόσφατα μαζεμένο μαστίχι έχουν ήδη ξεκινήσει την κοπιαστική και μακρά διαδικασία του καθαρισμού της μαστίχας. Το άρωμά της πλημμυρίζει τα στενά των χωριών σε Πυργί, Μεστά, Καλαμωτή και σε όλα τα Μαστιχοχώρια.

Το λεγόμενο «ταχτάρισμα», δηλαδή το κοσκίνισμα της παραγωγής, για να την ξεχωρίσει από φύλλα, κλαδάκια και χώματα είναι το πρώτο στάδιο του καθαρίσματος. Στη συνέχεια ακολουθεί καλό ξέπλυμα σε κρύο νερό – κάποιοι το ξεπλένουν και στη θάλασσα – και το απλώνουν για να στεγνώσει.

Στην επόμενη φάση, αναλαμβάνουν παραδοσιακά οι γυναίκες. Με μυτερά μαχαίρια καθαρίζουν έναν προς έναν κάθε κόκκο μαστίχας από τις ξένες ύλες που είναι κολλημένες επάνω. Αυτή η διαδικασία ξεκινάει τώρα, το φθινόπωρο, αλλά, ανάλογα με τον όγκο της παραγωγής και τον χρόνο που αφιερώνει κανείς μπορεί να διαρκέσει και μέχρι την άνοιξη.

Το χαρακτηριστικό αυτού του σταδίου είναι ότι γίνεται σε ομάδες. Παρέες γυναικών μαζεύονται για το καθάρισμα, και παράλληλα διηγούνται ιστορίες, ανταλλάσσουν νέα και επικοινωνούν. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζουν την κοπιαστική και μονότονη διαδικασία του καθαρίσματος.

Η αλληλοβοήθεια ανάμεσα στους μαστιχοπαραγωγούς αποτελεί στοιχείο μιας κλειστής κοινωνίας στην οποία το συνεργατικό πνεύμα χαρακτήριζε τους κατοίκους. Για παράδειγμα, στα Μαστιχοχώρια υπάρχουν από παλιά οι λεγόμενες «δανεικές». Πρόκειται για μία παράδοση όπου κάθε γυναίκα φωνάζει τις φίλες της να βοηθήσουν στο καθάρισμα του μαστιχιού και μετά ανταποδίδει. Αυτό ισχύει και για άλλες εργασίες που ίσως κάποιος να δυσκολεύεται να ολοκληρώσει μόνος. Αν όμως κάποιος αρνηθεί να ανταποδώσει, αυτό θεωρείται μεγάλη ντροπή.

Μία άλλη παράδοση που δείχνει την ισχύ που είχαν τα γυναικεία δίκτυα στα Μαστιχοχώρια είναι οι συντρόφισσες στο Πυργί. Σύμφωνα με αυτήν, η μητέρα ενός κοριτσιού που έμπαινε στην εφηβεία ζητούσε από μια υφιστάμενη ομάδα κοριτσιών να δεχθεί την κόρη της στην συντροφιά ή παρέα. Οι άλλες μητέρες των συντροφισσών συζητούσαν το αίτημα με τις κόρες τους και αποφάσιζαν αν θα δεχθούν το νέο κορίτσι ή όχι. Οι συντρόφισσες συναντιόντουσαν καθημερινά, αλληλοστηρίζονταν, δούλευαν μαζί και έβγαιναν έξω παρέα.

Ανάλογες παρέες συναντάμε και σήμερα αν κάνουμε μία βόλτα στα Μαστιχοχώρια αυτήν την περίοδο. Επειδή μέσα σε αυτά τα χωριά που είναι χτισμένα σαν κάστρα, δεν υπάρχει αρκετός χώρος και τα σπίτια δεν έχουν αυλές, το ρόλο της αυλής παίρνει ο δρόμος μπροστά από τα σπίτια. Οι κυρίες των Μαστιχοχωρίων παρά την κοπιαστική δουλειά τους θα καλοδεχτούν τον επισκέπτη, θα του δείξουν τη διαδικασία του καθαρίσματος και με χαρά θα ποζάρουν μαζί του για μια αναμνηστική φωτογραφία.

Η σημασία της μαστιχοκαλλιέργειας αναγνωρίστηκε από την UNESCO με την ένταξή της στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Αν θέλετε να ζήσετε βιωματικά την εμπειρία της μαστιχοκαλλιέργειας, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Τουρισμού Π.Ε. Χίου για περισσότερες πληροφορίες, ή σε κάποιο από τα εξειδικευμένα πρακτορεία του νησιού.

Πηγές:

Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου https://www.gummastic.gr/el/mastixa-chiou/paradosiaki-kalliergia

Zacharopoulos C., Barbikas E. (n.d.), Chios Mastiha PDO. Historic and folkloric references. Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου


Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου