To Top

Χίος

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 - Chios Travel Guide

Μοναδική και πολυχρηστική, η Μαστίχα αποτελεί το προϊόν – έμβλημα της Χίου. Οι χρήσεις της είναι πάρα πολλές και αυξάνονται συνεχώς. Από πολύ παλιά όμως οι Χιώτες συνήθιζαν να φτιάχνουν λικέρ αρωματισμένο με μαστίχα.

Το λικέρ «Μαστίχα Χίου» ανήκει στα Π.Ο.Π (Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως) ελληνικά προϊόντα και παρασκευάζεται με διάφορους τρόπους. Είτε με ανάμειξη  μαστιχελαίου, οινοπνεύματος και ζάχαρης, είτε από εκχύλιση των δακρύων της μαστίχας σε οινόπνευμα και στη συνέχεια απόσταξη και ανάμειξη με ζάχαρη. Είναι διάφανο και ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο το άρωμά του και για την ιδιότητά του ως άριστο χωνευτικό. Ένα ποτηράκι λικέρ μαστίχας μπορεί να συνοδεύσει το γλυκό ή το παγωτό σε ένα απογευματινό κάλεσμα, να κλείσει τέλεια ένα ωραίο γεύμα και να δώσει ιδιαίτερη γεύση σε μια φρουτοσαλάτα.

Τα τελευταία χρόνια η ιδιαίτερη γεύση του κεντρίζει τη φαντασία  επαγγελματιών του μπαρ σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι  δημιουργούν με μαστίχα ολοένα και πιο ιδιαίτερα κοκτέιλ. Τα μπαρ της Χίου έχουν δουλέψει πολύ και έχουν καταφέρει να φθάσουν σε πολύ υψηλό επίπεδο τη λίστα των κοκτέιλ τους, ικανοποιώντας και τα πιο απαιτητικά γούστα και κερδίζοντας διεθνείς διαγωνισμούς.  Στην επόμενη λοιπόν επίσκεψη σας στη Χίο σεργιανίστε στα τοπικά μπαράκια και θα ενθουσιαστείτε από την ποικιλία και το επίπεδο των κοκτέιλ με γεύση μαστίχας.

Μέχρι όμως να έρθει αυτή η στιγμή μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα Mojito μαστίχας με την παρακάτω συνταγή:

Υλικά:

2 ½ κγ. ζάχαρη

10 ml φρέσκο χυμό λεμόνι

40 ml λικέρ μαστίχα

20 ml λευκό ρούμι

σόδα

πάγο

μερικά φυλλαράκια δυόσμο για το γαρνίρισμα

 Εκτέλεση:

Βάζετε σε ένα ποτήρι  την ζάχαρη, το λεμόνι και το δυόσμο και τα χτυπάτε με γουδοχέρι. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και απολαμβάνετε!

 

Διαβάστε περισσότερα...

Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου