To Top

Χίος

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 - Chios Travel Guide

Οι Απόκριες, η περίοδος δηλαδή των τριών εβδομάδων πριν την Καθαρά Δευτέρα, είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές και ιδιότυπες εορταστικές περιόδους, με έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στις Διονυσιακές γιορτές της αρχαίας Ελλάδας. Όλη η χώρα γιορτάζει με κέφι και μεταμφιέσεις και καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος και κρασιού. Αλλά τη μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος οι Έλληνες την καταναλώνουν την δεύτερη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη, που οι Έλληνες ονομάζουν Τσικνοπέμπτη.

 

Στη Χίο η Τσικνοπέμπτη είναι μεγάλη γιορτή, καθώς από το πρωί ως το βράδυ στήνονται παντού ψησταριές και σηκώνονται σύννεφα καπνού και μυρωδιές ψημένου κρέατος πάνω από την πόλη και τα χωριά.

Εάν βρεθείτε στην πόλη της Χίου τέτοια μέρα, κάντε μια βόλτα στους δρόμους και θα σας παρασύρει το γιορτινό κλίμα καθώς δε ψήνουν μόνο στα σπίτια και τις ταβέρνες, αλλά και στα κρεοπωλεία και στις ποτοποιίες και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να δοκιμάσουν ζεστό σουβλάκι ή κάποιο κομμάτι κρέατος, όσο πιο λιπαρό, τόσο πιο πολύ σύμφωνο με το πνεύμα της ημέρας! Στα ζαχαροπλαστεία θα βρείτε πάλι το παραδοσιακό κανταΐφι, το καθιερωμένο γλυκό των Αποκριών, σκέτο ή γεμιστό με καρύδι, ή ακόμη και σκεπασμένο με πλούσια κρέμα.  Φυσικά λόγω του εορταστικού χαρακτήρα της ημέρας, πολλά εστιατόρια έχουν μουσική με ζωντανή ορχήστρα ή DJ.

 

Εάν πάλι έχετε όρεξη για διαδρομή με το αυτοκίνητο, φύση και ησυχία, επισκεφθείτε ένα χωριό και απολαύστε κρέας στα παραδοσιακά ταβερνάκια με τη συνοδεία ντόπιων τυριών και ειδικά της μυζήθρας, που είναι φρέσκο και κρεμώδες τυρί, με σχεδόν αέρινη υφή, και φυσικά απολαύστε τα σε συνδυασμό με τοπικό κρασί, ούζο ή σούμα.

Διαβάστε περισσότερα...

Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου