To Top

Χίος

Καλαμωτή

20 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Χίου, στην πιο εύφορη κοιλάδα του νησιού βρίσκεται η Καλαμωτή ένα μεγάλο πλούσιο Μαστιχοχώρι.

Το χωριό διατηρεί αρκετά στοιχεία από τη μορφή των μεσαιωνικών χωριών: το τετράγωνο σχήμα με την οχύρωση περιμετρικά, τα τόξα πάνω από τους δρόμους, τα μικρά σοκάκια. Επιπλέον δε, επειδή η Καλαμωτή ήταν το διοικητικό κέντρο το Μαστιχοχωρίων, σε αντίθεση με τo πολυδαίδαλο των άλλων Καστροχωρίων, το πολεοδομικό σύστημα της Καλαμωτής διακρίνεται από δρόμους με μεγαλύτερο πλάτος και σαφή γεωμετρικότητα. Οι οδοί συγκλίνουν στην κεντρική πλατεία του μεσαιωνικού χωριού, την «πλάτσα» όπως την λένε οι ντόπιοι, όπου βρισκόταν ο πύργος του χωριού, ο “Βαρβακάς”. Το μεσαιωνικό τμήμα του χωριού έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Στη βορειοανατολική πλευρά του χωριού, δίπλα στο δημοτικό σχολείο, υπάρχει ανάγλυφο μαρμάρινο ηρώο, έργο του διάσημου γλύπτη και ακαδημαϊκού Μιχαήλ Τόμπρου.

Στα νοτιοδυτικά του χωριού βρίσκεται η Παναγία του Αγρελωπού, που χτίστηκε κατά τον 13ο ή 14ο αιώνα. Την εξωτερική της όψη κοσμούν γλυπτά, ενώ το εσωτερικό της τοιχογραφίες που χρονολογούνται τον 14ο αιώνα και ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο, σπουδαίο δείγμα της λαϊκής τέχνης του 19ου αιώνα.

Στην ομαλή κοιλάδα που περιτριγυρίζει το χωριό καλλιεργούνται ελιές, ενώ στο νότιο τμήμα της προς την παραλία της Κώμης παράγονται διάφορα κηπευτικά και τα περίφημα καρπούζια της Καλαμωτής, που αποτελούν έναν σημαντικό πόρο για το χωριό, αφού τροφοδοτούν τις αγορές του νησιού.

Λόγω του σχεδόν επιπέδου ανάγλυφου και του φυσικού κάλλους η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία, τρέξιμο και ποδηλασία, είτε νότια προς την Κώμη, είτε βόρεια προς το φράγμα Καλαμωτής. Εναλλακτικά, ο ηφαιστειογενής λόφος του Προφήτη Ηλία στην Κώμη, με τα μοναδικά για τη Χίο πετρώματα, προσφέρεται για ορεινή πεζοπορία  που οδηγεί στο ομώνυμο εξωκλήσι στην κορυφή του λόφου με την εκπληκτική θέα σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Χίο, την Σάμο, την Ικαρία και τα μικρασιατικά παράλια.

Νότια του χωριού ο δρόμος καταλήγει στο θέρετρο της Καλαμωτής και ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα της Χίου, την Κώμη. Η παραλία της Κώμης με τεράστια αμμουδιά είναι από τις ωραιότερες της Χίου. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το κολύμπι και τα θαλάσσια σπορ σε θάλασσα πάντα ήρεμη και γαλήνια, ιδανική για οικογένειες και παιδιά.

Η περιοχή τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία κι έχει γίνει από τις πιο τουριστικές περιοχές του νησιού. Στον πεζόδρομο της Κώμης υπάρχουν εστιατόρια και ταβέρνες όπου μπορεί κανείς να απολαύσει λαχταριστούς μεζέδες, φρέσκα ψάρια και γνήσια ελληνική κουζίνα. Στην παραλία υπάρχουν καφετέριες και beach bar που εκτός των άλλων, διαθέτουν δωρεάν ξαπλώστρες και ομπρέλες. Επίσης στην περιοχή υπάρχουν καταλύματα που προσφέρουν άνετη διαμονή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η παραλία της Κώμης καταλήγει στα βορειοδυτικά στην υπέροχη βοτσαλωτή παραλία του Λιλικά, μια άλλη γραφική τοποθεσία.

Eπισκεφθείτε...

Την Παναγία του Αγρελωπού – ναός με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, που χρονολογούνται τον 14ο αιώνα και τα συνολικά 32 εξωκλήσια της περιοχής που παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Τις 11 εκκλησιές του χωριού, ιδιαίτερα δε αξίζει να δείτε την «Κάτω Παναγιά» (Εισόδια) με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον Άγιο Κωνσταντίνο με το υπέροχο καμπαναριό.

Το φράγμα Καλαμωτής –Κατράρη 1χλμ βόρεια του οικισμού

Το μικρό υδροβιότοπο στην Κώμη.

Άλλοι προορισμοί σε κοντινή απόσταση από την Καλαμωτή είναι:

Η Παναγιά Σικελιά – ένα ακόμη σημαντικό βυζαντινό μνημείο που κτίστηκε τον 12ο αιώνα. (4 χλμ βόρεια τη Καλαμωτής)

Ο αρχαιολογικός χώρος του Εμποριού (2χλμ δυτικά της Κώμης)

Kalamwti4
Kalamwti5
Kalamwti6
Kalamwti7
Kalamwti8
Kalamwti9
Kalamwti10
Kalamwti11

 

Οχυρωμένοι Μεσαιωνικοί Οικισμοί: 

Πυργί | Μεστά | Ολύμποι | Καλαμωτή | Αρμόλια | Βέσσα | Ανάβατος

 

Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου