Πύργος 'Τα Μάρκου'

Ο Πύργος "Τα Μάρκου", ή αλλιώς "Τ' Αμάρκου", βρίσκεται κοντά στο χωριό Πισπιλούντα, στην Αμανή, σε ένα πλούσιο και χαρακτηριστικό, της Βόρειας Χίου, φυσικό τοπίο. Το σύνολο (το μνημείο με τον περιβάλλοντα χώρο του) αποτελεί μοναδικού ενδιαφέροντος σύμπλεγμα κτισμένου και πράσινου, με την ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα και τον αρχαϊκό τρόπο άρδευσης.

Ο Πύργος ανάγεται στο 15ο αι. και αποτελούσε τον κεντρικό αμυντικό πύργο ενός Μεσαιωνικού οικισμού, του οποίου τα λείψανα διακρίνονται μέσα στο σπάνιας ομορφιάς φυσικό τοπίο. Οι οχυρωμένοι αυτοί οικισμοί άλλοτε προστάτευαν τις διαβάσεις από τις βόρειες ακτές της Χίου προς το Φρούριο της Βολισσού.

Ο Πύργος σήμερα διατηρεί το ισόγειο τμήμα του, καθώς και τμήμα του 1ου ορόφου.

Αρχειακό Υλικό

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου πατώντας εδώ.

Για την ιστοσελίδα "100 Χρόνια Χίος Ελευθέρα", πατήστε εδώ.

Το Chios.gr είναι η επίσημη τουριστική ιστοσελίδα της Χίου και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - Περιφερειακής Ενότητας Χίου με σκοπό την παροχή πληροφοριών σχετικών με τους τουριστικούς προορισμούς του νησιού, τα αξιοθέατα, τις παραλίες, τις δραστηριότητες και πολλά ακόμα!

Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή ολόκληρου ή μέρους της ιστοσελίδας, χωρίς έγγραφη άδεια από την Π.Ε. Χίου.

greece

mygreece

Διαβάστε για τη Χίο στο
Χίος

pvaigaiou

pou-na-meinete

Επικοινωνία: Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Χίου | Τηλέφωνα : 22713-50514 & 22713-50516 | FAX: 22713-50517 | Emailtourismos@chios.pvaigaiou.gov.gr