To Top

Χίος

Ολύμποι

31 χιλιόμετρα νότια από την πόλη της Χίου και 6 χιλιόμετρα μετά το Πυργί, συναντάει κανείς ένα ακόμη μεσαιωνικό χωριό, τους Ολύμπους.

Η ενότητα στους εξωτερικούς τοίχους των ακραίων σπιτιών που λειτουργούσαν σαν τείχη προσδίδει φρουριακό χαρακτήρα στην όψη του χωριού.

Υπάρχει κι εδώ κεντρική πύλη, αμυντικός πύργος, ο οποίος διατηρείται μισοερειπωμένος και στενά δρομάκια με θολωτά πέτρινα τόξα πάνω τους που συνέδεαν τα σπίτια μεταξύ τους.

Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η μικρή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, αξιόλογο δείγμα της τέχνης του 18ου αιώνα.

Ο επισκέπτης αξίζει να δει την Τράπεζα των Ολύμπων, ένα διώροφο κτίριο με μακρόστενες αίθουσες που σώζεται από την παλιά μεσαιωνική περίοδο σε πολύ καλή κατάσταση.

Την τελευταία Κυριακή των Απόκρεων αναβιώνει στην κεντρική πλατεία του χωριού το έθιμο του Αγά. Τα Μεστά, η Ελάτα, το Λιθί είναι μερικά ακόμη χωριά στα οποία αναβιώνει το έθιμο του Αγά.

Ο Αγάς είναι ένας αυστηρός δικαστής ο οποίος ορίζεται από τους κατοίκους του χωριού. Δικάζει και καταδικάζει τους περισσότερους παρευρισκομένους. Όσο για αυτόν που θα καταδικαστεί, είναι υποχρεωμένος να εξαγοράσει την ποινή του. Κύριο χαρακτηριστικό της δίκης είναι το χιούμορ. Το έθιμο αυτό είναι πολύ παλιό και οι ρίζες του βρίσκονται μεταξύ του 1830-1840.

Από τους Ολύμπους μπορούμε να επισκεφθούμε το αξιοποιημένο σπηλαιοβάραθρο της Συκιάς, με τον εντυπωσιακό διάκοσμο. Ο δρόμος καταλήγει σε ερημικό ακρωτήρι όπου τα μοναδικά ανθρώπινα έργα είναι η μεσαιωνική βίγλα και το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης που τη συνοδεύει.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, από το άκρο του χωριού, μπορούμε μέσω ενός χωματόδρομου να διασχίσουμε την πλούσια και ζωντανή αγροτική ζώνη των Ποταμών, όπου η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και μία λιθόκτιστη γεωργική αποθήκη πιστοποιούν την εποχική κατοίκηση, και να καταλήξουμε στον ασφαλτόδρομο της δυτικής ακτής, ανάμεσα στο Λιμένα Μεστών και το χωριό Ελάτα.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό βρίσκονται τα Φανά. Στην αρχαιότητα ο όρμος αυτός χρησιμοποιούνταν από τους ναυτικούς ως ασφαλές αγκυροβόλιο. Η περιοχή έχει ονομαστεί έτσι από τον ναό του Φαναίου Απόλλωνα που βρίσκεται στην περιοχή.

Αρχαιολογικά ευρήματα του ναού χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. και φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου.

Η παραλία των Κάτω Φανών είναι αμμώδης, ιδανική για κολύμπι.

 

Οχυρωμένοι Μεσαιωνικοί Οικισμοί: 

Πυργί | Μεστά | Ολύμποι | Καλαμωτή | Αρμόλια | Βέσσα | Ανάβατος

 

Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου