Βοτσαλωτές αυλές της Χίου, μια γκαλερί τέχνης στα πόδια σας!

  • Κατηγορία Νέα

Η Χίος έχει χαρακτηριστεί μυροβόλος από τις υπέροχες μυρωδιές των κήπων και των περιβολιών της. Εκτός από τα υπέροχα αρώματα, οι κήποι και οι αυλές της Χίου προσφέρουν και ένα μοναδικό θέαμα, κομμάτι του οποίου είναι τα περίτεχνα βοτσαλωτά δάπεδα στις αυλές, «λιλαδωτά», όπως τα αποκαλούν οι ντόποιοι, φτιαγμένα από λευκά και μαύρα βότσαλα που συνθέτουν μοναδικά μοτίβα και μοιάζουν με περίτεχνα χαλιά.

 

Για να κατασκευαστεί ένα βοτσαλωτό δάπεδο απαιτείται μαστοριά και σκληρή εργασία. Πρέπει να υπάρχει σχέδιο και στη συνέχεια να δουλέψουν ειδικευμένοι εργάτες για να το εκτελέσουν. Οι μάστορες χρησιμοποιούν βότσαλα ποταμού και θάλασσας τα οποία σφηνώνουν όρθια το ένα δίπλα στο άλλο πάνω σε νωπό τσιμέντο που έχουν στρώσει σε έδαφος που πρέπει να είναι σκληρό.  Για να ολοκληρωθεί ένα τετραγωνικό μέτρο χρειάζεται να δουλέψουν τρεις ώρες τέσσερις εργάτες, οι οποίοι φυσικά θα έχουν δουλέψει κι άλλες ώρες πριν για να συλλέξουν τα βότσαλα, να τα κατανείμουν ανάλογα με το χρώμα και το μέγεθος και να προετοιμάσουν το δάπεδο.  Για το λόγο αυτό οι βοτσαλωτές αυλές θεωρούνταν πάντα είδος πολυτελείας. Σήμερα δεν επιτρέπεται πλέον η λήψη βοτσάλων από τις παραλίες  και τέτοιου είδους κατασκευές γίνονται μόνον με βιομηχανικά υλικά.

 

Τα χρώματα είναι κυρίως το άσπρο και το μαύρο, τα μοτίβα γραμμικά, αλλά θα συναντήσετε και σχεδία όπως λουλούδια, γλάστρες, πουλιά και ζώα, καράβια και  άγκυρες. Σε πολλές αυλές θα βρείτε ενταγμένη στο βοτσαλωτό την ημερομηνία κατασκευής, μηνύματα όπως το «ΧΑΙΡΕΤΑΙ» στην είσοδο, ή και τα αρχικά του ιδιοκτήτη.

 

Στη Χίο θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε πολλές και πανέμορφες βοτσαλωτές αυλές. Σε μια βόλτα στην πόλη μπορείτε να επισκεφθείτε την αυλή της Μητρόπολης (φτιαγμένη το 1895), της βιβλιοθήκης Κοραή, του ιστορικού 11ου Δημοτικού Σχολείου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.Στο Βροντάδο αξίζει να επισκεφθείτε τις αυλές στις εκκλησίες: Παναγία Ερυθιανή (1892), Παναγία Μούτσαινα. και Άγιο Ισίδωρο και τον Άγιο Κήρυκο. Στο Κάμπο, τα περισσότερα αρχοντικά και οι εκκλησίες έχουν μαγευτικές βοτσαλωτές αυλές και μπορείτε στη βόλτα σας να χαζέψετε όσες μπορείτε πίσω από τις αυλόπορτες ή σε ξενώνες που οι ιδιοκτήτες τους έχουν πάντα την καλή διάθεση να ανοίξουν τις πόρτες τους στους επισκέπτες. Αξίζει ιδιαίτερα να επισκεφθείτε τις εκκλησίες Παναγία Συριώτισσα, τον Άγιο Πολύκαρπο και την Παναγία Αγιοδεκτεινή, αλλά και ξενώνες όπως το Μαυροκορδάτικο και ο Περλέας και φυσικά τον Πολυχώρο Citrus. Τέλος στη Νότια Χίο επισκεφθείτε την αυλή του Ταξιάρχη στα Μεστά, που είναι και η πιο παλιά αυλή που αναφέρει ημερομηνία (1827). 

 

Tip: Για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες βρείτε στα βιβλιοπωλεία της Χίου το βιβλίο «Βοτσαλωτές Αυλές της Χίου», της Μαρίας Ξύδα (εκδόσεις ΠΥΞΙΔΑ). Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη δουλειά και είναι γραμμένο στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

  • Κατηγορία Νέα

Επιλεγμένες αρχαιότητες από τις μοναδικές συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ταξιδεύουν στα θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή την έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», που παρουσιάστηκε στο πρώτο μουσείο της χώρας στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων του. Το 2018 η περιοδεύουσα έκθεση ταξίδεψε στα Μουσεία Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα και Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο. Την Τρίτη 18 Ιουνίου η έκθεση εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, όπου θα παραμείνει έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2019.

Διαβάστε περισσότερα...

Βολισσός και ο γύρος της Αμανής: ένα οδοιπορικό στη βορειοδυτική Χίο

  • Κατηγορία Νέα

 

Χάρτης της Αμανής
Χάρτης της Αμανής ζωγραφισμένος από τον Μπάμπη Κοιλιάρη από τον Πολυχώρο Άγιο Γάλας

H περιοχή της Αμανής, στο βορειοδυτικό μέρος της Χίου, αποτελεί απόδειξη των τρομερών εναλλαγών στη φύση και στο ανάγλυφο του νησιού, αλλά και των μοναδικών εμπειριών που μπορεί να ζήσει ο επισκέπτης στη Χίο. Μετά την ανάβαση στο Αίπος, και αφού διασχίσουμε το σεληνιακό τοπίο του οροπεδίου με το λευκό βραχώδες έδαφος, προχωράμε προς την Αμανή, τον ορεινό όγκο που δεσπόζει στη βορειοδυτική Χίο.

Διαβάστε περισσότερα...

Γάμος στην Αρχοντική Χίο

  • Κατηγορία Νέα

Η Χίος είναι ένα νησί με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, σπάνια αρχοντιά και αυθεντικές γωνίες που συνδυάζει τα θαλασσινά τοπία με τα περίφημα περιβόλια και τους κήπους του Κάμπου κι έτσι μπορεί να καλύψει κάθε προτίμηση των ζευγαριών που ψάχνουν να συνδέσουν την πιο ξεχωριστή τους στιγμή, το γάμο τους, με ένα τόπο μοναδικό.

Διαβάστε περισσότερα...

Θάλασσα και ψαράκι: Γρίδια ή Βοκαριά;

  • Κατηγορία Νέα

Στα 18 χλμ από την πόλη της Χίου βρίσκεται το χωριό Νένητα, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ζωντανά Μαστιχοχώρια. Σε κοντινές αποστάσεις από το χωριό βρίσκονται τα δύο επίνεια του χωριού, τα Γρίδια και η Βοκαριά, αγαπημένοι προορισμοί των Χιωτών κάθε φορά που θέλουν να απολαύσουν ένα ούζο δίπλα στη θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα...

Μια απόδραση στη Λαγκάδα αναζωογονεί το μυαλό!

  • Κατηγορία Νέα

Το γραφικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι Λαγκάδα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Χιωτών, κάθε φορά που θέλουν να απολαύσουν ένα ουζάκι δίπλα στη θάλασσα, αλλά και ακαταμάχητος πόλος έλξης για τους επισκέπτες του νησιού.  Βρίσκεται στο βορειο-ανατολικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 17 χλμ από την πόλη της Χίου και είναι  χτισμένο αμφιθεατρικά, στις πλαγιές ενός λόφου. Προέρχεται από τους αρχαίους οικισμούς των Κοίλων και της Κυδιάντας και οι περίπου 2.000 κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία τους ναυτικοί ή ψαράδες.

Στο γραφικό λιμανάκι της Λαγκάδας,  το γαλάζιο του Αιγαίου μαζί με το πράσινο των δέντρων του δάσους του Καρυδά, που καταλήγει στην άκρη του κόλπου, συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό. Η εικόνα συμπληρώνεται από τις ψαρόβαρκες, τους ντόπιους ψαράδες, τα τραπεζάκια από τις ταβερνούλες στημένα δίπλα στη θάλασσα και τα αυτοσχέδια κουτιά όπου οι ταβερνιάρηδες λιάζουν ψάρια και θαλασσινά, προκειμένου να τα σερβίρουν σαν μεζέ στους επισκέπτες.  

Σε ένα τοπίο που αποτελεί την ιδανική εικόνα για να αδειάσει το μυαλό από τις έννοιες, σας προτείνουμε λοιπόν να απολαύσετε ένα ουζάκι και πεντανόστιμα μεζεδάκια που μόλις έχουν βγει από τη θάλασσα, να πιείτε έναν καφέ με τοπικά γλυκά, ή απλά να περιπλανηθείτε, να πιάσετε κουβέντα με ένα ντόπιο ναυτικό και να μαγευτείτε από τις θαλασσινές ιστορίες του.

Tips:

  • Το τοπικό πανηγύρι του χωριού είναι στις 17 του Σεπτέμβρη, της Αγίας Σοφίας. Στήνεται στην άκρη του λιμανιού και φυσικά περιλαμβάνει ζωντανή μουσική με παραδοσιακούς τοπικούς χορούς.
  • Στις δύο άκρες του λιμανιού υπάρχουν χώροι όπου μπορούν να παίξουν τα παιδιά (γήπεδα και ζωγραφισμένες βάσεις για επιτραπέζια παιχνίδια)

Διαβάστε περισσότερα...

Αποθήκα, η παραλία - καρτ ποστάλ!

  • Κατηγορία Νέα

Ήρθε ο Μάης και η άνοιξη είναι στα καλύτερά της, ο καιρός έφτιαξε και όλοι λαχταρούν τις πρώτες εξορμήσεις στις παραλίες. Στη Χίο οι παραλίες είναι τόσες πολλές, όλες όμορφες και τόσο διαφορετικές, που δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποια είναι η πιο όμορφη για να την παρουσιάσουμε! Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρουσιάσουμε μερικές από τις αγαπημένες παραλίες των Χιωτών και να σας παρασύρουμε στην ομορφιά τους!

Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα με την παραλία Αποθήκα. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Χίο, σε απόσταση 41 χλμ από την πόλη και 6.5 χλμ από το μεσαιωνικό χωριό Μεστά. Αποτελείται από χοντρή άμμο και μικρά βότσαλα..  Η πρόσβαση είναι λίγο δύσκολη, μιας και ο δρόμος σταματά περίπου 100 μέτρα από την ακρογιαλιά, όμως τα κρυστάλλινα νερά της ανταμείβουν πάντα τον επισκέπτη και χάρη στην ιδιαίτερη μορφολογία της, προσφέρει απάγκιο από τους ανέμους του Αιγαίου. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, υπάρχουν μόνο λίγες ομπρέλες από καλάμια που έχει τοποθετήσει ο Δήμος, οι ντόπιοι όμως λατρεύουν  την παρθένα ομορφιά της και την επισκέπτονται συχνά.

Στο ύψωμα πάνω από την παραλία υπάρχει ένα ήσυχο beach bar, απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, που μπορεί να εξυπηρετήσει τους λουόμενους με νερό, σνακς, αναψυκτικά και καφέδες, που ανεβοκατεβάζει στην παραλία με ένα αυτοσχέδιο οικολογικό αναβατόριο φτιαγμένο από ένα παλιό κάδο πλυντηρίου. Παράλληλα, η επιχείρηση διαθέτει καγιάκ και Stand Up Paddles τα οποία μπορείτε να νοικιάσετε για να εξερευνήσετε υπέροχες μικρές παραλίες και να απολαύσετε πιο privѐ βουτιές, ενώ λειτουργεί και σχολή κατάδυσης.

Μετά το μπάνιο σας, αξίζει να ανεβείτε στο ύψωμα για να απολαύσετε τη γαλάζια θέα  με ένα κοκτέιλ ή ένα ποτηράκι ούζο! Το μπαράκι προσφέρει επίσης δυο-τρία χειροποίητα μεζεδάκια, ντόπιο τυράκι, παραδοσιακό ψωμί και παξιμάδια για να συνοδεύσετε το ποτό σας.  Η θέα και το αεράκι του Αιγαίου θα σας προσφέρουν την απόλυτη χαλάρωση και αξέχαστες εικόνες!

Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτομαγιά στη Χίο: Η ήσυχη και η κοσμοπολίτικη εκδοχή

  • Κατηγορία Νέα

Η Πρωτομαγιά, εργατική γιορτή και αργία στην Ελλάδα, είναι αγαπημένη γιορτή της άνοιξης, καθώς υποδέχεται τον Μάη, τον μήνα που η φύση βρίσκεται στα καλύτερά της. Ευκαιρία λοιπόν για εξορμήσεις στη φύση και η Χίος ως νησί προσφέρει πολλές επιλογές για εκδρομές που συνδυάζουν την βόλτα στους αγρούς και τα βουνά  με εξόρμηση στη θάλασσα! Εμείς εδώ σας προτείνουμε δύο επιλογές ανάλογα με το εάν προτιμάτε να περάσετε τη μέρα σας μακριά από την πολυκοσμία, ή πιο κοσμοπολίτικα.

Εάν λοιπόν επιθυμείτε την απόλυτη ησυχία και την άγρια φύση, επισκεφθείτε το πανέμορφο Φαράγγι των Καμπιών στη Βόρεια Χίο. Η διαδρομή στο φαράγγι, μήκους 3.370 μ. είναι μαγευτική. Προσφέρει συνεχείς εναλλαγές τοπίου, αφού διέρχεται από παλιές καλλιέργειες των κατοίκων του χωριού, αλλά και δίπλα στην κοίτη του ποταμού, ο οποίος διατηρεί νερό σχεδόν όλο το χρόνο. Θα συναντήσετε ελιές και οπωροφόρα χαμηλά, καστανιές, πλατάνια, γκορτσιές, μικρές βελανιδιές, υπεραιωνόβιες δρυς, κυπαρίσσια, πεύκα, κερασιές και σίγουρα θα βρείτε καταπληκτικά αγριολούλουδα. Μαζί με τους ήχους του νερού θα ακούσετε τα αηδόνια που κάνουν αισθητή την παρουσία τους κι αν είστε τυχεροί θα δείτε αγριογερακίνες και σπιζαετούς που εμφανίζονται συχνά στην περιοχή. Η διαδρομή καταλήγει στην εξωτική παραλία των Καμπιών, με τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Εκεί μάλιστα  υπάρχει κιόσκι για ξεκούραση και για να φιλοξενήσει το πικ νικ σας!

Εάν πάλι θέλετε κάτι πιο κοσμοπολίτικο, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με μια βόλτα στην περιοχή του Κάμπου. Κάντε μια βόλτα στα στενά δρομάκια, ανάμεσα στα αρχοντικά με τους εξαιρετικούς κήπους και τα περιβόλια τους. Θα σας συνοδεύει σε όλη τη διαδρομή το μεθυστικό άρωμα των ανθών των εσπεριδοειδών. Καταλήξτε στον κήπο του  Πολυχώρου Citrus και πιείτε τον καφέ σας με συνοδεία ντόπιων γλυκών κάτω από τα δέντρα.

Μετά τη βόλτα σας στον Κάμπο, κατευθυνθείτε Νότια και καταλήξτε στην πολυσύχναστη Κώμη. Απολαύστε τη θάλασσα και τη χρυσή άμμο, με όλες τις ανέσεις της οργανωμένης παραλίας, με καφεδάκι και λιχουδιές που σερβίρονται δίπλα στη θάλασσα και καταλήξτε στις καταπληκτικές ψαροταβέρνες της περιοχές. Κι αν έχετε και όρεξη για περαιτέρω διασκέδαση, μπορείτε να ξεφαντώσετε σε κάποιο από τα απογευματινά πάρτι που διοργανώνουν οι καφετέριες της περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιξιάτικες χιώτικες συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι και όχι μόνο!

  • Κατηγορία Νέα

Με αφορμή το blog post της προηγούμενης εβδομάδας, για την Πασχαλινή γαστρονομία της Χίου, δίνουμε εδώ κάποιες κλασικές χιώτικες συνταγές της εποχής, κατάλληλες τόσο για το νηστίσιμο όσο και για το πασχαλινό τραπέζι, καθώς αποτελούν εκλεκτούς μεζέδες που συνοδεύουν τα τοπικά εξαίρετα ούζα και αποστάγματα όπως η σούμα.

Οι συνταγές προέρχονται από το βιβλίο Παραδοσιακές Συνταγές από τον Κάμπο της Χίου, που συγκεντρώνει συνταγές από Χιώτισσες νοικοκυρές και που με πολύ φροντίδα συνέλλεξαν στο Φιλοπρόοδο Όμιλο Κάμπου. Το βιβλίο εκδίδεται από τις χιώτικες εκδόσεις ΑΙΓΕΑΣ και το βρίσκει κανείς στα τοπικά βιβλιοπωλεία.

Κουκιά λαδιού

Κουκιά, 1 μέρος ξίδι, 1 μέρος λεμόνι, αλάτι

Μαχαιρώνουμε τα κουκιά. Βάζουμε το νερό, το ξίδι, αλάτι, λεμόνι σε μια κατσαρόλα. Αφού πάρουν βράση, ρίχνουμε τα κουκιά. Τα αφήνουμε δυο-τρεις βράσεις (να μην λειώσουν). Τα αφήνουμε να κρυώσουμε μέσα στο ζουμί τους για μια νύχτα. Την άλλη μέρα, τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε στο λάδι

 

Ρεβιθοκεφτέδες

Ρεβίθια, 1 κρεμμύδι τριμμένο, μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένο, ρίγανη, ½ φλιτζάνι αλεύρι

Βράζουμε τα ρεβίθια. Αφού ψηθούν τα σουρώνουμε, τα περνάμε από το μυλαράκι να βγάλουμε τα φλούδια. Σε ένα μπολ βάζουμε τα ξεφλουδισμένα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, δυόσμο, ρίγανη και όσο αλεύρι χρειαστεί. Τους πλάθουμε και τους αλευρώνουμε. Τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

 

Ταραμοκεφτέδες

100 γραμ. ταραμά, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 200 γραμ. μπαγιάτικου ψωμί βρεγμένο, λίγο μαϊντανό, αλεύρι (για το πλάσιμο)

Ξεπλένουμε τον ταραμά σε κρύο νερό, τον στραγγίζουμε και τον βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Βάζουμε, αν χρειαστεί, λίγο ζεστό νερό. Αφήνουμε το μίγμα 25-30 λεπτά και μετά παίρνουμε μία – μία κουταλιά από το μίγμα, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τους τοποθετούμε σε πιατέλα επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε περισσότερα...

Πασχαλινή γαστρονομία της Χίου

  • Κατηγορία Νέα

Μπορεί η Χίος να είναι από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς για το Πάσχα λόγω του ρουκετοπόλεμου, αλλά ταυτόχρονα όποιος την επιλέξει πρόκειται εγγυημένα να φάει πολύ καλά. Τόσο οι νηστίσιμες γεύσεις όσο και η κρεατοφαγία που ακολουθεί την Ανάσταση, θα σας καταπλήξουν και σε αυτό το άρθρο σας κάνουμε μερικές προτάσεις που θα απογειώσουν γευστικά τις Πασχαλινές σας διακοπές στη Χίο!

 

Τη Μεγάλη Εβδομάδα τα νηστίσιμα έχουν την τιμητική τους. Στις βόλτες σας στην πόλη και στα χωριά αναζητήστε τα αγγιναράκια και κουκιά λαδιού, κουκιά φάβα, τραμοκεφτέδες, χορτοκεφτέδες και ρεβυθοκεφτέδες για να συνδυάσετε τα νηστίσιμα θαλασσινά. Στα ζαχαροπλαστεία πάλι έχει νηστίσιμα καλτσούνια, μεθυσμένα κουλουράκια με μαρμελάδα και πίτες με ταμπουρά (κόκκινη κολοκύθα).

 

Για καλά ψαρικά κοντά στην πόλη καλή ιδέα είναι η Ιχθυόσκαλα  και η Δασκαλόπετρα όπου τα θαλασσινά καταναλώνονται μόλις βγουν από τις βάρκες. Φυσικά θα πρέπει να σχεδιάσετε και εξορμήσεις σε ψαροχώρια όπως η Λαγκάδα, το Παντουκιός, ο Καταρράκτης και το Λιθί και σε παραλίες όπως η Κώμη, τα Γρίδια και το Εμπορειό όπου τα θαλασσινά  αφθονούν και θα τα απολαύσετε, όπως ακριβώς πρέπει, απευθείας από τη θάλασσα στο πιάτο σας, με ουζάκι, σε τραπεζάκι δίπλα στη θάλασσα.

 

Μετά την Ανάσταση ακολουθεί η κρεατοφαγία, με πρωταγωνιστές τα κατσίκια και τα αρνιά στη σούβλα και φυσικά τα κόκκινα αυγά. Συνδυάστε τα με την επίσκεψη σε ένα γραφικό χωριουδάκι όπως τα Αυγώνυμα ή τη Βολισσό, το Πιτυός,  τα Μεστά ή την Καλαμωτή και τα Αρμόλια. Συνοδεύστε τα με φρέσκια μυζήθρα, αγγιναρόπιτες, τυρόπιτες και ντόπιο κρασί και φυσικά με τα καταπληκτικά χιώτικα τσουρέκια!

 

 Στις εκκλησίες των χωριών  χωρίων η Αναστάσιμη λειτουργία είναι πολύ κατανυκτική ενώ  στις πλατείες στήνονται γραφικοί φανοί, προκειμένου να «καεί ο Ιούδας». Την Κυριακή του Πάσχα πριν το γιορτινό σας γεύμα σας προτείνουμε να περπατήσετε μια περιπατητική διαδρομή από αυτές που αναφέρουμε στην ιστοσελίδα μας (http://www.chios.gr/el/ti-na-kanete/peripatitikes-diadromes ) και να απολαύσετε το γεύμα σας με περισσότερη όρεξη και καθαρά πνευμόνια!

Διαβάστε περισσότερα...

Αρχειακό Υλικό

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου πατώντας εδώ.

Για την ιστοσελίδα "100 Χρόνια Χίος Ελευθέρα", πατήστε εδώ.

Το Chios.gr είναι η επίσημη τουριστική ιστοσελίδα της Χίου και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - Περιφερειακής Ενότητας Χίου με σκοπό την παροχή πληροφοριών σχετικών με τους τουριστικούς προορισμούς του νησιού, τα αξιοθέατα, τις παραλίες, τις δραστηριότητες και πολλά ακόμα!

Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή ολόκληρου ή μέρους της ιστοσελίδας, χωρίς έγγραφη άδεια από την Π.Ε. Χίου.

greece

mygreece

Διαβάστε για τη Χίο στο
Χίος

pvaigaiou

pou-na-meinete

Επικοινωνία: Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Χίου | Τηλέφωνα : 22713-50514 & 22713-50516 | FAX: 22713-50517 | Emailtourismos@chios.pvaigaiou.gov.gr