Θάλασσα και ψαράκι: Γρίδια ή Βοκαριά;

  • Κατηγορία Νέα

Στα 18 χλμ από την πόλη της Χίου βρίσκεται το χωριό Νένητα, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ζωντανά Μαστιχοχώρια. Σε κοντινές αποστάσεις από το χωριό βρίσκονται τα δύο επίνεια του χωριού, τα Γρίδια και η Βοκαριά, αγαπημένοι προορισμοί των Χιωτών κάθε φορά που θέλουν να απολαύσουν ένα ούζο δίπλα στη θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα...

Μια απόδραση στη Λαγκάδα αναζωογονεί το μυαλό!

  • Κατηγορία Νέα

Το γραφικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι Λαγκάδα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Χιωτών, κάθε φορά που θέλουν να απολαύσουν ένα ουζάκι δίπλα στη θάλασσα, αλλά και ακαταμάχητος πόλος έλξης για τους επισκέπτες του νησιού.  Βρίσκεται στο βορειο-ανατολικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 17 χλμ από την πόλη της Χίου και είναι  χτισμένο αμφιθεατρικά, στις πλαγιές ενός λόφου. Προέρχεται από τους αρχαίους οικισμούς των Κοίλων και της Κυδιάντας και οι περίπου 2.000 κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία τους ναυτικοί ή ψαράδες.

Στο γραφικό λιμανάκι της Λαγκάδας,  το γαλάζιο του Αιγαίου μαζί με το πράσινο των δέντρων του δάσους του Καρυδά, που καταλήγει στην άκρη του κόλπου, συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό. Η εικόνα συμπληρώνεται από τις ψαρόβαρκες, τους ντόπιους ψαράδες, τα τραπεζάκια από τις ταβερνούλες στημένα δίπλα στη θάλασσα και τα αυτοσχέδια κουτιά όπου οι ταβερνιάρηδες λιάζουν ψάρια και θαλασσινά, προκειμένου να τα σερβίρουν σαν μεζέ στους επισκέπτες.  

Σε ένα τοπίο που αποτελεί την ιδανική εικόνα για να αδειάσει το μυαλό από τις έννοιες, σας προτείνουμε λοιπόν να απολαύσετε ένα ουζάκι και πεντανόστιμα μεζεδάκια που μόλις έχουν βγει από τη θάλασσα, να πιείτε έναν καφέ με τοπικά γλυκά, ή απλά να περιπλανηθείτε, να πιάσετε κουβέντα με ένα ντόπιο ναυτικό και να μαγευτείτε από τις θαλασσινές ιστορίες του.

Tips:

  • Το τοπικό πανηγύρι του χωριού είναι στις 17 του Σεπτέμβρη, της Αγίας Σοφίας. Στήνεται στην άκρη του λιμανιού και φυσικά περιλαμβάνει ζωντανή μουσική με παραδοσιακούς τοπικούς χορούς.
  • Στις δύο άκρες του λιμανιού υπάρχουν χώροι όπου μπορούν να παίξουν τα παιδιά (γήπεδα και ζωγραφισμένες βάσεις για επιτραπέζια παιχνίδια)

Διαβάστε περισσότερα...

Αποθήκα, η παραλία - καρτ ποστάλ!

  • Κατηγορία Νέα

Ήρθε ο Μάης και η άνοιξη είναι στα καλύτερά της, ο καιρός έφτιαξε και όλοι λαχταρούν τις πρώτες εξορμήσεις στις παραλίες. Στη Χίο οι παραλίες είναι τόσες πολλές, όλες όμορφες και τόσο διαφορετικές, που δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποια είναι η πιο όμορφη για να την παρουσιάσουμε! Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρουσιάσουμε μερικές από τις αγαπημένες παραλίες των Χιωτών και να σας παρασύρουμε στην ομορφιά τους!

Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα με την παραλία Αποθήκα. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Χίο, σε απόσταση 41 χλμ από την πόλη και 6.5 χλμ από το μεσαιωνικό χωριό Μεστά. Αποτελείται από χοντρή άμμο και μικρά βότσαλα..  Η πρόσβαση είναι λίγο δύσκολη, μιας και ο δρόμος σταματά περίπου 100 μέτρα από την ακρογιαλιά, όμως τα κρυστάλλινα νερά της ανταμείβουν πάντα τον επισκέπτη και χάρη στην ιδιαίτερη μορφολογία της, προσφέρει απάγκιο από τους ανέμους του Αιγαίου. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, υπάρχουν μόνο λίγες ομπρέλες από καλάμια που έχει τοποθετήσει ο Δήμος, οι ντόπιοι όμως λατρεύουν  την παρθένα ομορφιά της και την επισκέπτονται συχνά.

Στο ύψωμα πάνω από την παραλία υπάρχει ένα ήσυχο beach bar, απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, που μπορεί να εξυπηρετήσει τους λουόμενους με νερό, σνακς, αναψυκτικά και καφέδες, που ανεβοκατεβάζει στην παραλία με ένα αυτοσχέδιο οικολογικό αναβατόριο φτιαγμένο από ένα παλιό κάδο πλυντηρίου. Παράλληλα, η επιχείρηση διαθέτει καγιάκ και Stand Up Paddles τα οποία μπορείτε να νοικιάσετε για να εξερευνήσετε υπέροχες μικρές παραλίες και να απολαύσετε πιο privѐ βουτιές, ενώ λειτουργεί και σχολή κατάδυσης.

Μετά το μπάνιο σας, αξίζει να ανεβείτε στο ύψωμα για να απολαύσετε τη γαλάζια θέα  με ένα κοκτέιλ ή ένα ποτηράκι ούζο! Το μπαράκι προσφέρει επίσης δυο-τρία χειροποίητα μεζεδάκια, ντόπιο τυράκι, παραδοσιακό ψωμί και παξιμάδια για να συνοδεύσετε το ποτό σας.  Η θέα και το αεράκι του Αιγαίου θα σας προσφέρουν την απόλυτη χαλάρωση και αξέχαστες εικόνες!

Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτομαγιά στη Χίο: Η ήσυχη και η κοσμοπολίτικη εκδοχή

  • Κατηγορία Νέα

Η Πρωτομαγιά, εργατική γιορτή και αργία στην Ελλάδα, είναι αγαπημένη γιορτή της άνοιξης, καθώς υποδέχεται τον Μάη, τον μήνα που η φύση βρίσκεται στα καλύτερά της. Ευκαιρία λοιπόν για εξορμήσεις στη φύση και η Χίος ως νησί προσφέρει πολλές επιλογές για εκδρομές που συνδυάζουν την βόλτα στους αγρούς και τα βουνά  με εξόρμηση στη θάλασσα! Εμείς εδώ σας προτείνουμε δύο επιλογές ανάλογα με το εάν προτιμάτε να περάσετε τη μέρα σας μακριά από την πολυκοσμία, ή πιο κοσμοπολίτικα.

Εάν λοιπόν επιθυμείτε την απόλυτη ησυχία και την άγρια φύση, επισκεφθείτε το πανέμορφο Φαράγγι των Καμπιών στη Βόρεια Χίο. Η διαδρομή στο φαράγγι, μήκους 3.370 μ. είναι μαγευτική. Προσφέρει συνεχείς εναλλαγές τοπίου, αφού διέρχεται από παλιές καλλιέργειες των κατοίκων του χωριού, αλλά και δίπλα στην κοίτη του ποταμού, ο οποίος διατηρεί νερό σχεδόν όλο το χρόνο. Θα συναντήσετε ελιές και οπωροφόρα χαμηλά, καστανιές, πλατάνια, γκορτσιές, μικρές βελανιδιές, υπεραιωνόβιες δρυς, κυπαρίσσια, πεύκα, κερασιές και σίγουρα θα βρείτε καταπληκτικά αγριολούλουδα. Μαζί με τους ήχους του νερού θα ακούσετε τα αηδόνια που κάνουν αισθητή την παρουσία τους κι αν είστε τυχεροί θα δείτε αγριογερακίνες και σπιζαετούς που εμφανίζονται συχνά στην περιοχή. Η διαδρομή καταλήγει στην εξωτική παραλία των Καμπιών, με τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Εκεί μάλιστα  υπάρχει κιόσκι για ξεκούραση και για να φιλοξενήσει το πικ νικ σας!

Εάν πάλι θέλετε κάτι πιο κοσμοπολίτικο, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με μια βόλτα στην περιοχή του Κάμπου. Κάντε μια βόλτα στα στενά δρομάκια, ανάμεσα στα αρχοντικά με τους εξαιρετικούς κήπους και τα περιβόλια τους. Θα σας συνοδεύει σε όλη τη διαδρομή το μεθυστικό άρωμα των ανθών των εσπεριδοειδών. Καταλήξτε στον κήπο του  Πολυχώρου Citrus και πιείτε τον καφέ σας με συνοδεία ντόπιων γλυκών κάτω από τα δέντρα.

Μετά τη βόλτα σας στον Κάμπο, κατευθυνθείτε Νότια και καταλήξτε στην πολυσύχναστη Κώμη. Απολαύστε τη θάλασσα και τη χρυσή άμμο, με όλες τις ανέσεις της οργανωμένης παραλίας, με καφεδάκι και λιχουδιές που σερβίρονται δίπλα στη θάλασσα και καταλήξτε στις καταπληκτικές ψαροταβέρνες της περιοχές. Κι αν έχετε και όρεξη για περαιτέρω διασκέδαση, μπορείτε να ξεφαντώσετε σε κάποιο από τα απογευματινά πάρτι που διοργανώνουν οι καφετέριες της περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιξιάτικες χιώτικες συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι και όχι μόνο!

  • Κατηγορία Νέα

Με αφορμή το blog post της προηγούμενης εβδομάδας, για την Πασχαλινή γαστρονομία της Χίου, δίνουμε εδώ κάποιες κλασικές χιώτικες συνταγές της εποχής, κατάλληλες τόσο για το νηστίσιμο όσο και για το πασχαλινό τραπέζι, καθώς αποτελούν εκλεκτούς μεζέδες που συνοδεύουν τα τοπικά εξαίρετα ούζα και αποστάγματα όπως η σούμα.

Οι συνταγές προέρχονται από το βιβλίο Παραδοσιακές Συνταγές από τον Κάμπο της Χίου, που συγκεντρώνει συνταγές από Χιώτισσες νοικοκυρές και που με πολύ φροντίδα συνέλλεξαν στο Φιλοπρόοδο Όμιλο Κάμπου. Το βιβλίο εκδίδεται από τις χιώτικες εκδόσεις ΑΙΓΕΑΣ και το βρίσκει κανείς στα τοπικά βιβλιοπωλεία.

Κουκιά λαδιού

Κουκιά, 1 μέρος ξίδι, 1 μέρος λεμόνι, αλάτι

Μαχαιρώνουμε τα κουκιά. Βάζουμε το νερό, το ξίδι, αλάτι, λεμόνι σε μια κατσαρόλα. Αφού πάρουν βράση, ρίχνουμε τα κουκιά. Τα αφήνουμε δυο-τρεις βράσεις (να μην λειώσουν). Τα αφήνουμε να κρυώσουμε μέσα στο ζουμί τους για μια νύχτα. Την άλλη μέρα, τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε στο λάδι

 

Ρεβιθοκεφτέδες

Ρεβίθια, 1 κρεμμύδι τριμμένο, μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένο, ρίγανη, ½ φλιτζάνι αλεύρι

Βράζουμε τα ρεβίθια. Αφού ψηθούν τα σουρώνουμε, τα περνάμε από το μυλαράκι να βγάλουμε τα φλούδια. Σε ένα μπολ βάζουμε τα ξεφλουδισμένα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, δυόσμο, ρίγανη και όσο αλεύρι χρειαστεί. Τους πλάθουμε και τους αλευρώνουμε. Τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

 

Ταραμοκεφτέδες

100 γραμ. ταραμά, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 200 γραμ. μπαγιάτικου ψωμί βρεγμένο, λίγο μαϊντανό, αλεύρι (για το πλάσιμο)

Ξεπλένουμε τον ταραμά σε κρύο νερό, τον στραγγίζουμε και τον βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Βάζουμε, αν χρειαστεί, λίγο ζεστό νερό. Αφήνουμε το μίγμα 25-30 λεπτά και μετά παίρνουμε μία – μία κουταλιά από το μίγμα, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τους τοποθετούμε σε πιατέλα επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε περισσότερα...

Πασχαλινή γαστρονομία της Χίου

  • Κατηγορία Νέα

Μπορεί η Χίος να είναι από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς για το Πάσχα λόγω του ρουκετοπόλεμου, αλλά ταυτόχρονα όποιος την επιλέξει πρόκειται εγγυημένα να φάει πολύ καλά. Τόσο οι νηστίσιμες γεύσεις όσο και η κρεατοφαγία που ακολουθεί την Ανάσταση, θα σας καταπλήξουν και σε αυτό το άρθρο σας κάνουμε μερικές προτάσεις που θα απογειώσουν γευστικά τις Πασχαλινές σας διακοπές στη Χίο!

 

Τη Μεγάλη Εβδομάδα τα νηστίσιμα έχουν την τιμητική τους. Στις βόλτες σας στην πόλη και στα χωριά αναζητήστε τα αγγιναράκια και κουκιά λαδιού, κουκιά φάβα, τραμοκεφτέδες, χορτοκεφτέδες και ρεβυθοκεφτέδες για να συνδυάσετε τα νηστίσιμα θαλασσινά. Στα ζαχαροπλαστεία πάλι έχει νηστίσιμα καλτσούνια, μεθυσμένα κουλουράκια με μαρμελάδα και πίτες με ταμπουρά (κόκκινη κολοκύθα).

 

Για καλά ψαρικά κοντά στην πόλη καλή ιδέα είναι η Ιχθυόσκαλα  και η Δασκαλόπετρα όπου τα θαλασσινά καταναλώνονται μόλις βγουν από τις βάρκες. Φυσικά θα πρέπει να σχεδιάσετε και εξορμήσεις σε ψαροχώρια όπως η Λαγκάδα, το Παντουκιός, ο Καταρράκτης και το Λιθί και σε παραλίες όπως η Κώμη, τα Γρίδια και το Εμπορειό όπου τα θαλασσινά  αφθονούν και θα τα απολαύσετε, όπως ακριβώς πρέπει, απευθείας από τη θάλασσα στο πιάτο σας, με ουζάκι, σε τραπεζάκι δίπλα στη θάλασσα.

 

Μετά την Ανάσταση ακολουθεί η κρεατοφαγία, με πρωταγωνιστές τα κατσίκια και τα αρνιά στη σούβλα και φυσικά τα κόκκινα αυγά. Συνδυάστε τα με την επίσκεψη σε ένα γραφικό χωριουδάκι όπως τα Αυγώνυμα ή τη Βολισσό, το Πιτυός,  τα Μεστά ή την Καλαμωτή και τα Αρμόλια. Συνοδεύστε τα με φρέσκια μυζήθρα, αγγιναρόπιτες, τυρόπιτες και ντόπιο κρασί και φυσικά με τα καταπληκτικά χιώτικα τσουρέκια!

 

 Στις εκκλησίες των χωριών  χωρίων η Αναστάσιμη λειτουργία είναι πολύ κατανυκτική ενώ  στις πλατείες στήνονται γραφικοί φανοί, προκειμένου να «καεί ο Ιούδας». Την Κυριακή του Πάσχα πριν το γιορτινό σας γεύμα σας προτείνουμε να περπατήσετε μια περιπατητική διαδρομή από αυτές που αναφέρουμε στην ιστοσελίδα μας (http://www.chios.gr/el/ti-na-kanete/peripatitikes-diadromes ) και να απολαύσετε το γεύμα σας με περισσότερη όρεξη και καθαρά πνευμόνια!

Διαβάστε περισσότερα...

Το Πάσχα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Χίο!

  • Κατηγορία Νέα

Και αυτό το Πάσχα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη μυροβόλο Χίο, το ελληνικό νησί που αποτελεί εδώ και χρόνια αδιαμφισβήτητο πασχαλινό προορισμό, κυρίως χάρη στο μοναδικό έθιμο του ρουκετοπόλεμου, αλλά όχι μόνο.

Ο ρουκετοπόλεμος ήταν και παραμένει το μεγάλο γεγονός του εορτασμού του Πάσχα στη Χίο. Οι δύο μεγαλύτερες ενορίες του Βροντάδου, η Παναγία Ερειθιανή και ο Άγιος Μάρκος αναβιώνουν το βράδυ της Ανάστασης ένα έθιμο, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη του χρόνου. Αυτοσχέδιες ρουκέτες που κατασκευάζουν συνεργεία ρουκετατζήδων όλη τη χρονιά, εκτοξεύονται ανάμεσα στα αντίπαλα συνεργεία των δύο ενοριών, φωτίζοντας το νυχτερινό ουρανό.

Ο επισκέπτης, όμως, μπορεί να ζήσει πολλές περισσότερες εμπειρίες στην ανοιξιάτικη μυροβόλο Χίο, ανακαλύπτοντας κρυφές γωνιές του νησιού στις Πασχαλινές του διακοπές:

Στον Κάμπο της Χίου η άνοιξη είναι μαγευτική. Μπορεί να επιλέξουμε ένα παραδοσιακό αρχοντικό για τη διαμονή μας. Επισκεπτόμαστε το Μουσείο Citrus για να μάθουμε την ιστορία του εμπορίου εσπεριδοειδών στη Χίο, διασχίζουμε περιβόλια με ανθισμένα εσπεριδοειδή, κάνουμε ποδηλατάδα στα στενά δρομάκια ανάμεσα στα αρχοντικά και δοκιμάζουμε υπέροχα γλυκά του κουταλιού και άλλα τοπικά προϊόντα σε μία γαστρονομική βόλτα στην περιοχή.

Επισκεπτόμαστε τα μοναστήρια της Χίου και πρώτα από όλα τη Νέα Μονή, μοναστήρι του 11ου αιώνα και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στη Νέα Μονή μπορούμε να παρακολουθήσουμε κάποια από τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε μια πραγματικά κατανυκτική ατμόσφαιρα. Θαυμάζουμε τα περίφημα ψηφιδωτά και ακολουθούμε την πεζοπορική διαδρομή προς τους Άγιους Πατέρες. Στη συνέχεια κάνουμε βόλτα στους μεσαιωνικούς οικισμούς της κεντρικής Χίου, τον Ανάβατο και τα Αυγώνυμα, όπου μπορούμε να απολαύσουμε καλό φαγητό.

Την Μεγάλη Παρασκευή επισκεπτόμαστε το Κάστρο της Χίου. Από τη γραφική εκκλησία Αγίου Γεωργίου Φρουρίου ακολουθούμε την περιφορά του επιταφίου μέχρι την Κεντρική πλατεία της Χίου, όπου σε ένα υποβλητικό γεγονός συγκεντρώνονται οι επιτάφιοι από ενορίες της πόλης. Μία βραδιά αντάξια της ημέρας: ολάνθιστοι επιτάφιοι, συγκίνηση κι επισημότητα. Εναλλακτικά, μπορούμε να παρακολουθήσουμε την ακολουθία του επιταφίου σε κάποιο από τα γραφικά Μαστιχοχώρια όπως τα Μεστά, ή οι Ολύμποι.

Στο Βροντάδο, το Μεγάλο Σάββατο, στο υπερθέαμα του Ρουκετοπόλεμου, αυτοσχέδιες ρουκέτες εκτοξεύονται ανάμεσα στα αντίπαλα συνεργεία των δύο ενοριών σηματοδοτώντας την αρχή της άνοιξης και την πιο λαμπρή Ανάσταση που θα ζήσουμε ποτέ.

Μετά την Ανάσταση, μπορούμε να απολαύσουμε μαγειρίτσα σε κάποιο από τα εστιατόρια της παραλίας ή σε κάποιο από τα ξενοδοχεία που προσφέρουν Πασχαλινό τραπέζι με παραδοσιακά εδέσματα. Την Κυριακή του Πάσχα, πολλά εστιατόρια προσφέρουν σουβλιστό κατσίκι ή αρνί και άλλα παραδοσιακά πιάτα, που μπορείτε να συνοδεύσετε με ντόπιο κρασί, ούζο ή σούμα.

Τη Νέα Δευτέρα, συνηθίζονται οι εκδρομές στην εξοχή, ενώ σε αρκετά χωριά γίνονται ημερήσια παραδοσιακά πανηγύρια.

Όπως κάθε χρόνο, το Πάσχα στη Χίο είναι μονόδρομος, με πολλές επιλογές εμπειριών που θα μας μείνουν αξέχαστες.

Διαβάστε περισσότερα...

Ηρωικά Ψαρά, ο παράδεισος των καλοφαγάδων

  • Κατηγορία Νέα

Τα ηρωικά Ψαρά είναι μια κουκίδα στο Αιγαίο Πέλαγος με ένδοξη ιστορία και απίστευτη ομορφιά. Παράδεισος για όσους αποζητούν φυσική ομορφιά και απόλυτη ηρεμία, παράδεισος και για τους καλοφαγάδες λόγω της πεντανόστιμης τοπικής κουζίνας που στηρίζεται στα αγνά προϊόντα του νησιού.

 

Φυσικά τα ψαρικά και τα θαλασσινά έχουν εδώ την τιμητική τους αφού ο βυθός των Ψαρών διακρίνεται για τον πλούτο του. Οι ντόπιοι αστακοί, που σερβίρονται ψητοί στα κάρβουνα, σε μακαρονάδα και τηγανιτοί, παραδοσιακά με σκορδαλιά, θα σας κάνουν να παραμιλάτε από τη νοστιμιά. Τα ψάρια φρέσκα και άφθονα σερβίρονται με όλους τους τρόπους και συνοδεύονται με άγρια χόρτα της περιοχής! Εάν πάλι προτιμάτε το κρέας και τα γαλακτοκομικά, δοκιμάστε αγριοκάτσικο γεμιστό, τη μυζήθρα, το ντόπιο τυρί και την κοπανιστή. Συνοδεύστε το γεύμα σας με το μοναδικό λιαστό ψαριανό κρασί, το αγαπημένο κρασί των μπουρλοτιέρηδων του ΄21!

 

Μα και οι γλυκές γεύσεις των Ψαρών θα σας αποπλανήσουν, καθώς τα αμυγδαλωτά και το γλυκό πικραμύγδαλο δεν συγκρίνονται. Το ίδιο και το ντόπιο μέλι, ξακουστό για την ποιότητά του. Αν και τα μελίσσια στο νησί κρατούν γόνους σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα επειδή στις παραθαλάσσιες περιοχές οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν πολύ χαμηλά, οι ψαριανοί μελισσοκόμοι έχουν μόνο μια κύρια ανθοφορία και περιμένουν μόνο αυτή για να τρυγήσουν το μέλι στα τέλη Αυγούστου. Αυτός ο τρύγος όμως παράγει ένα μέλι μοναδικό με το μοναδικό του άρωμα που η αύρα των Ψαρών και το δροσερό αεράκι του Αιγαίου δίνουν στα εκατομμύρια θυμάρια που υπάρχουν στο νησί. Δοκιμάστε το και θα καταλάβετε τη διαφορά!

Διαβάστε περισσότερα...

Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών

  • Κατηγορία Νέα

Το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών αποτελεί κόσμημα για το νησί. Το Μουσείο στεγάζεται στο Μέγαρο Παντελή Αντ. Λαιμού στον παραλιακό δρόμο, πολύ κοντά στο λιμάνι.

Ιδρύθηκε το 1965 και μέσα από τις συλλογές από μοντέλα πλοίων, πίνακες ζωγραφικής, ναυτικά όργανα, έγγραφα και βιβλία παρουσιάζεται η μακρά ναυτική παράδοση των Οινουσσών, από την εποχή που αιγνουσιώτικα ιστιοφόρα κυριαρχούσαν στους θαλάσσιους δρόμους της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, μέχρι τη μετάβαση από τα ιστία στον ατμό, τις θυσίες στο ναυτικό στίβο στο πλαίσιο των παγκοσμίων πολέμων και το μεταπολεμικό πέρασμα στα Liberties.

Το πολυτιμότερο έκθεμά του είναι η συλλογή μοντέλων πλοίων (δωρεά Αντώνη Λαιμού) που έφτιαξαν Γάλλοι αιχμάλωτοι των Άγγλων μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους. Διαθέτει ακόμη συλλογή από όπλα ταξιδιωτών και όπλα μάχης του 18ου και 19ου αιώνα και συλλογή πινάκων ζωγραφικής του Αριστείδη Γλύκα, που απεικονίζουν αιγνουσσιώτικα ιστιοφόρα και ατμόπλοια.

 

Ώρες λειτουργίας: 08:00-14:00

Τιμή Εισιτηρίου: 1,50 € γενική είσοδος, εκτός παιδιών κάτω των 15 ετών

Επικοινωνία: Τηλ: 22710 55182 / Fax: 22710 55182

Website: Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών

 

Διαβάστε περισσότερα...

Λαλάδες, οι χιώτικες τουλίπες.

  • Κατηγορία Νέα

Μπήκε η Άνοιξη και όλων η διάθεση άλλαξε με τη σκέψη πολύχρωμων λουλουδιών και του πράσινου της εξοχής. Το χρώμα που θα κυριαρχήσει τις επόμενες εβδομάδες στη φύση της Χίου είναι το κόκκινο καθώς σε λίγες μέρες οι ελαιώνες οι αμυγδαλεώνες και οι αγροί θα πλημμυρίσουν με τις τουλίπες που οι χιώτες ονομάζουν λαλάδες.

 

Πρόκειται για τέσσερα είδη τουλίπας (toulipa aegenensis, toulipa udulatifolia, toulipa clousiana, toulipa praecox), τα τρία από τα οποία φύονται αποκλειστικά στη Χίο και κυρίως στο κεντρικό και νοτιανατολικό τμήμα του νησιού. Πήραν το όνομα λαλάδες από το lale, την περσική ονομασία της τουλίπας που πέρασε μέσω των τουρκικών στη χιακή διάλεκτο. Το σκηνικό που συνθέτουν αυτά τα ντελικάτα και κομψά άνθη είναι μοναδικό και εμπνέει ποιητές, φωτογράφους, ζωγράφους και κινηματογραφιστές εδώ και χρόνια.

 

Δυστυχώς στην εποχή μας το πλήθος των λαλάδων μειώνεται κάθε χρόνο καθώς η αναπαραγωγή γίνεται από τους βολβούς, οι οποίοι μειώνονται κάθε χρόνο κυρίως λόγω της  αλόγιστης συλλογής των λουλουδιών με ξερίζωμα του βολβού.

 

Όσοι λοιπόν από εσάς έχετε την τύχη να κάνετε την εξόρμησή σας σε αγρό με λαλάδες τις επόμενες ημέρες θαυμάστε και φωτογραφήστε άφοβα αλλά φροντίστε να δώσετε την ευκαιρία να μπορούν να το κάνουν αυτό και οι επόμενες γενιές! Εάν πάλι θελήσετε να πάρετε μαζί σας ένα κομμάτι αυτής της ομορφιάς φροντίστε να έχετε μαζί σας ψαλίδι ώστε να μη ξεριζώσετε τους βολβούς και πάρτε μαζί σας μόνο λίγες τουλίπες.

Γιατί όπως πολύ σωστά είπε ο Κωνσταντής ο ήρωας από τα Χιωτικα Ευθυμογραφήματα του Πέτρου Μαρτάκη στους φίλους του που έκοβαν λαλάδες: «Βρε παιδιά, μη πατάτε μέσα στα σπαρτά. Κόβετε όσους λαλάδες είναι άκρη- άκρη. Κι ύστερα γιατί τους κόβετε; Βλέπετε πως είναι σαν φωτιές της άνοιξης ιστορημένες από ζωγράφους βυζαντινούς σε αυτό το λωλό κόνισμα που έχετε μπροστά σας!»

Διαβάστε περισσότερα...

Αρχειακό Υλικό

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου πατώντας εδώ.

Για την ιστοσελίδα "100 Χρόνια Χίος Ελευθέρα", πατήστε εδώ.

Το Chios.gr είναι η επίσημη τουριστική ιστοσελίδα της Χίου και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - Περιφερειακής Ενότητας Χίου με σκοπό την παροχή πληροφοριών σχετικών με τους τουριστικούς προορισμούς του νησιού, τα αξιοθέατα, τις παραλίες, τις δραστηριότητες και πολλά ακόμα!

Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή ολόκληρου ή μέρους της ιστοσελίδας, χωρίς έγγραφη άδεια από την Π.Ε. Χίου.

greece

mygreece

Διαβάστε για τη Χίο στο
Χίος

pvaigaiou

pou-na-meinete

Επικοινωνία: Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Χίου | Τηλέφωνα : 22713-50514 & 22713-50516 | FAX: 22713-50517 | Emailtourismos@chios.pvaigaiou.gov.gr