To Top

Χίος

Δρόμοι της παράδοσης στη μουσική της Χίου

Δρόμοι της παράδοσης στη μουσική της Χίου

Πλούσια σε ιστορία, πολιτισμό και παραδόσεις, η Χίος δεν θα μπορούσε παρά να έχει και μια ιδιαίτερα πολύμορφη μουσική παράδοση, που μάλιστα παρουσιάζει εντελώς ξεχωριαστά χαρακτηριστικά, ανάλογα με την περιοχή του νησιού. Όπως συμβαίνει και σε πολλά άλλα επίπεδα, π.χ. στη φυσική διαμόρφωση του τοπίου και στην αρχιτεκτονική, τα Βόρεια χωριά της Χίου διαφέρουν από τα Νότια Μαστιχοχώρια, ακόμη και στη μουσική τους παράδοση. Με πλήθος μουσικών επιρροών που φθάνουν πίσω στους Ιωνικούς μουσικούς ρυθμούς της αρχαιότητας, περνούν από τη βυζαντινή εποχή, τις επιρροές των λατίνων κατακτητών και φτάνουν μέχρι τη μουσική παράδοση της Μικράς Ασίας και των νησιών του Αιγαίου, η παραδοσιακή μουσική της Χίου είναι ένα στοιχείο που αξίζει να ανακαλύψει ο επισκέπτης.
Διαβάστε περισσότερα...
Ένα τριαντάφυλλο …που λιώνει στο στόμα!

Ένα τριαντάφυλλο …που λιώνει στο στόμα!

Τριαντάφυλλο Γλυκό στον Άγιο Γεώργιο Συκούση της Χίου Η Χίος φημίζεται, εκτός βέβαια από τη μαστίχα, και για τα γλυκά του κουταλιού. Γλυκά που παρασκευάζονται με παραδοσιακές συνταγές αιώνων, χρησιμοποιώντας απροσδόκητα πολλές φορές υλικά. Εκτός από φρούτα, χρησιμοποιούνται επίσης λουλούδια και λαχανικά. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χιώτικα γλυκά είναι το γλυκό τριαντάφυλλο! Ένα παραδοσιακό γλυκό με ασύγκριτο άρωμα.
Διαβάστε περισσότερα...
Αρωματικά φυτά και βότανα Χίου, πλούσια σε αρώματα

Αρωματικά φυτά και βότανα Χίου, πλούσια σε αρώματα

Αυτή την εποχή η ύπαιθρος της Χίου είναι γεμάτη από υπέροχα αρωματικά βότανα και μυρωδικά με ασύγκριτο άρωμα! Φρέσκια ρίγανη, μυρωδάτο θυμάρι, δεντρολίβανο, λουΐζα , φασκόμηλο, αρωματική λεβάντα και βαλσαμόχορτο. Το ξηρό και ήπιο μεσογειακό κλίμα, σε συνδυασμό με την αιγαιοπελαγίτικη θαλασσινή αύρα ευνοούν αυτά τα είδη, που μεγαλώνουν εδώ ιδιαίτερα πλούσια σε ασύγκριτα αρώματα και αιθέρια έλαια. Το νησί παρουσιάζει μια μεγάλη ποικιλία σε ενδημικά είδη αρωματικών φυτών και βοτάνων που μπορεί κανείς να συναντήσει στο Αιγαίο, αλλά και στην απέναντι Μικρασιατική ακτή.
Διαβάστε περισσότερα...
Οινοεμπειρίες στη Βόρεια Χίο

Οινοεμπειρίες στη Βόρεια Χίο

Το κρασί αποτελεί από την αρχαιότητα ένα από τα πιο αξιόλογα και φημισμένα προϊόντα που παράγει η Χίος. Σύμφωνα με το Χιώτη ιστορικό της αρχαιότητας Θεόπομπο, ο Οινοπίων, γιος του Διονύσου, έμαθε στους Χιώτες να φυτεύουν και να καλλιεργούν αμπέλια και να παράγουν το κρασί. Η ποιότητα του χιώτικου κρασιού, που ήταν γνωστό και ως «Αριούσιος Οίνος» τον έκανε γρήγορα γνωστό στην Ελλάδα και όχι μόνο. Τα χιώτικα πλοία τον μετέφεραν παντού μέσα σε αμφορείς και πουλιόταν ακριβά, γι' αυτό και το όνομά του είχε συνδεθεί με δαπανηρά και πλούσια συμπόσια, τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο, ενώ ακόμη και στα νεότερα χρόνια, περιηγητές και ταξιδιώτες μίλησαν γι' αυτόν με εγκωμιαστικά λόγια.
Διαβάστε περισσότερα...
8+2 λόγοι που κάνουν τη Χίο ένα μοναδικό νησί στο Αιγαίο

8+2 λόγοι που κάνουν τη Χίο ένα μοναδικό νησί στο Αιγαίο

Η Χίος, μαζί με τα μικρονήσια Οινούσσες και Ψαρά, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, αποτελεί σήμα κατατεθέν της αυθεντικότητας στις διακοπές. Το αναλλοίωτο φυσικό περιβάλλον και το τοπίο με τις δραματικές αλλαγές Το εκτεταμένο δίκτυο μεσαιωνικών χωριών, βιγλών και κάστρων Η καλή ποιότητα ζωής που βασίζεται στον πολιτισμό της μαστίχας, τη ναυτική παράδοση και την κοσμοπολίτικη νοοτροπία των κατοίκων Τόσες παραλίες όσες και οι μέρες του καλοκαιριού: οργανωμένες και δημοφιλείς, απομονωμένες και ήσυχες, ηφαιστειογενείς και άγριες, με τυρκουάζ και πράσινα νερά Τα μονοπάτια της φύσης και του πολιτισμού Τα μοναδικά τοπικά προϊόντα και το εξαιρετικό φαγητό Οι φιλόξενοι κάτοικοι Η νυχτερινή ζωή με τις πολλές επιλογές σε διασκέδαση
Διαβάστε περισσότερα...

Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου