To Top

Χίος

Πρωτομαγιά στη Χίο: Η ήσυχη και η κοσμοπολίτικη εκδοχή

Η Πρωτομαγιά, εργατική γιορτή και αργία στην Ελλάδα, είναι αγαπημένη γιορτή της άνοιξης, καθώς υποδέχεται τον Μάη, τον μήνα που η φύση βρίσκεται στα καλύτερά της. Ευκαιρία λοιπόν για εξορμήσεις στη φύση και η Χίος ως νησί προσφέρει πολλές επιλογές για εκδρομές που συνδυάζουν την βόλτα στους αγρούς και τα βουνά  με εξόρμηση στη θάλασσα! Εμείς εδώ σας προτείνουμε δύο επιλογές ανάλογα με το εάν προτιμάτε να περάσετε τη μέρα σας μακριά από την πολυκοσμία, ή πιο κοσμοπολίτικα.

Εάν λοιπόν επιθυμείτε την απόλυτη ησυχία και την άγρια φύση, επισκεφθείτε το πανέμορφο Φαράγγι των Καμπιών στη βόρεια Χίο. Η διαδρομή στο φαράγγι, μήκους 3.370 μ. είναι μαγευτική. Προσφέρει συνεχείς εναλλαγές τοπίου, αφού διέρχεται από παλιές καλλιέργειες των κατοίκων του χωριού, αλλά και δίπλα στην κοίτη του ποταμού, ο οποίος διατηρεί νερό σχεδόν όλο το χρόνο. Θα συναντήσετε ελιές και οπωροφόρα χαμηλά, καστανιές, πλατάνια, γκορτσιές, μικρές βελανιδιές, υπεραιωνόβιες δρυς, κυπαρίσσια, πεύκα, κερασιές και σίγουρα θα βρείτε καταπληκτικά αγριολούλουδα. Μαζί με τους ήχους του νερού θα ακούσετε τα αηδόνια που κάνουν αισθητή την παρουσία τους κι αν είστε τυχεροί θα δείτε αγριογερακίνες και σπιζαετούς που εμφανίζονται συχνά στην περιοχή. Η διαδρομή καταλήγει στην εξωτική παραλία των Καμπιών, με τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Εκεί μάλιστα  υπάρχει κιόσκι για ξεκούραση και για να φιλοξενήσει το πικ νικ σας!

Εάν πάλι θέλετε κάτι πιο κοσμοπολίτικο, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με μια βόλτα στην περιοχή του Κάμπου. Κάντε μια βόλτα στα στενά δρομάκια, ανάμεσα στα αρχοντικά με τους εξαιρετικούς κήπους και τα περιβόλια τους. Θα σας συνοδεύει σε όλη τη διαδρομή το μεθυστικό άρωμα των ανθών των εσπεριδοειδών. Καταλήξτε στον κήπο του  Πολυχώρου Citrus και πιείτε τον καφέ σας με συνοδεία ντόπιων γλυκών κάτω από τα δέντρα.

Μετά τη βόλτα σας στον Κάμπο, κατευθυνθείτε νότια και καταλήξτε στην πολυσύχναστη Κώμη. Απολαύστε τη θάλασσα και τη χρυσή άμμο, με όλες τις ανέσεις της οργανωμένης παραλίας, με καφεδάκι και λιχουδιές που σερβίρονται δίπλα στη θάλασσα και καταλήξτε στις καταπληκτικές ψαροταβέρνες της περιοχές. Κι αν έχετε και όρεξη για περαιτέρω διασκέδαση, μπορείτε να ξεφαντώσετε σε κάποιο από τα απογευματινά πάρτι που διοργανώνουν οι καφετέριες της περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιξιάτικες χιώτικες συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι και όχι μόνο!

Με αφορμή το blog post της προηγούμενης εβδομάδας, για την πασχαλινή γαστρονομία της Χίου, δίνουμε εδώ κάποιες κλασικές χιώτικες συνταγές της εποχής, κατάλληλες τόσο για το νηστίσιμο όσο και για το πασχαλινό τραπέζι, καθώς αποτελούν εκλεκτούς μεζέδες που συνοδεύουν τα τοπικά εξαίρετα ούζα και αποστάγματα όπως η σούμα.

Οι συνταγές προέρχονται από το βιβλίο Παραδοσιακές Συνταγές από τον Κάμπο της Χίου, που συγκεντρώνει συνταγές από Χιώτισσες νοικοκυρές και που με πολύ φροντίδα συνέλλεξαν στο Φιλοπρόοδο Όμιλο Κάμπου. Το βιβλίο εκδίδεται από τις χιώτικες εκδόσεις ΑΙΓΕΑΣ και το βρίσκει κανείς στα τοπικά βιβλιοπωλεία.

Κουκιά λαδιού

Κουκιά, 1 μέρος ξίδι, 1 μέρος λεμόνι, αλάτι

Μαχαιρώνουμε τα κουκιά. Βάζουμε το νερό, το ξίδι, αλάτι, λεμόνι σε μια κατσαρόλα. Αφού πάρουν βράση, ρίχνουμε τα κουκιά. Τα αφήνουμε δυο-τρεις βράσεις (να μην λειώσουν). Τα αφήνουμε να κρυώσουμε μέσα στο ζουμί τους για μια νύχτα. Την άλλη μέρα, τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε στο λάδι

 

Ρεβιθοκεφτέδες

Ρεβίθια, 1 κρεμμύδι τριμμένο, μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένο, ρίγανη, ½ φλιτζάνι αλεύρι

Βράζουμε τα ρεβίθια. Αφού ψηθούν τα σουρώνουμε, τα περνάμε από το μυλαράκι να βγάλουμε τα φλούδια. Σε ένα μπολ βάζουμε τα ξεφλουδισμένα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, δυόσμο, ρίγανη και όσο αλεύρι χρειαστεί. Τους πλάθουμε και τους αλευρώνουμε. Τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

 

Ταραμοκεφτέδες

100 γραμ. ταραμά, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 200 γραμ. μπαγιάτικου ψωμί βρεγμένο, λίγο μαϊντανό, αλεύρι (για το πλάσιμο)

Ξεπλένουμε τον ταραμά σε κρύο νερό, τον στραγγίζουμε και τον βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Βάζουμε, αν χρειαστεί, λίγο ζεστό νερό. Αφήνουμε το μίγμα 25-30 λεπτά και μετά παίρνουμε μία – μία κουταλιά από το μίγμα, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τους τοποθετούμε σε πιατέλα επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε περισσότερα...

Πασχαλινή γαστρονομία της Χίου

Μπορεί η Χίος να είναι από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς για το Πάσχα λόγω του ρουκετοπόλεμου, αλλά ταυτόχρονα όποιος την επιλέξει πρόκειται εγγυημένα να φάει πολύ καλά. Τόσο οι νηστίσιμες γεύσεις όσο και η κρεατοφαγία που ακολουθεί την Ανάσταση, θα σας καταπλήξουν και σε αυτό το άρθρο σας κάνουμε μερικές προτάσεις που θα απογειώσουν γευστικά τις πασχαλινές σας διακοπές στη Χίο!

 

Τη Μεγάλη Εβδομάδα τα νηστίσιμα έχουν την τιμητική τους. Στις βόλτες σας στην πόλη και στα χωριά αναζητήστε τα αγγιναράκια και κουκιά λαδιού, κουκιά φάβα, ταραμοκεφτέδες, χορτοκεφτέδες και ρεβυθοκεφτέδες για να συνδυάσετε τα νηστίσιμα θαλασσινά. Στα ζαχαροπλαστεία πάλι έχει νηστίσιμα καλτσούνια, μεθυσμένα κουλουράκια με μαρμελάδα και πίτες με ταμπουρά (κόκκινη κολοκύθα).

 

Για καλά ψαρικά κοντά στην πόλη καλή ιδέα είναι η Ιχθυόσκαλα  και η Δασκαλόπετρα όπου τα θαλασσινά καταναλώνονται μόλις βγουν από τις βάρκες. Φυσικά θα πρέπει να σχεδιάσετε και εξορμήσεις σε ψαροχώρια όπως η Λαγκάδα, το Παντουκιός, ο Καταρράκτης και το Λιθί και σε παραλίες όπως η Κώμη, τα Γρίδια και το Εμπορειό όπου τα θαλασσινά  αφθονούν και θα τα απολαύσετε, όπως ακριβώς πρέπει, απευθείας από τη θάλασσα στο πιάτο σας, με ουζάκι, σε τραπεζάκι δίπλα στη θάλασσα.

 

Μετά την Ανάσταση ακολουθεί η κρεατοφαγία, με πρωταγωνιστές τα κατσίκια και τα αρνιά στη σούβλα και φυσικά τα κόκκινα αυγά. Συνδυάστε τα με την επίσκεψη σε ένα γραφικό χωριουδάκι όπως τα Αυγώνυμα ή τη Βολισσό, το Πιτυός,  τα Μεστά ή την Καλαμωτή και τα Αρμόλια. Συνοδεύστε τα με φρέσκια μυζήθρα, αγγιναρόπιτες, τυρόπιτες και ντόπιο κρασί και φυσικά με τα καταπληκτικά χιώτικα τσουρέκια!

 

Στις εκκλησίες των χωριών η Αναστάσιμη λειτουργία είναι πολύ κατανυκτική ενώ στις πλατείες στήνονται γραφικοί φανοί, προκειμένου να «καεί ο Ιούδας». Την Κυριακή του Πάσχα πριν το γιορτινό σας γεύμα σας προτείνουμε να περπατήσετε μια περιπατητική διαδρομή από αυτές που αναφέρουμε στην ιστοσελίδα μας (http://www.chios.gr/drasthriothtes/fysh/peripatitikes-diadromes ) και να απολαύσετε το γεύμα σας με περισσότερη όρεξη και καθαρά πνευμόνια!

Διαβάστε περισσότερα...

Το Πάσχα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Χίο!

Και αυτό το Πάσχα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη μυροβόλο Χίο, το ελληνικό νησί που αποτελεί εδώ και χρόνια αδιαμφισβήτητο πασχαλινό προορισμό, κυρίως χάρη στο μοναδικό έθιμο του ρουκετοπόλεμου, αλλά όχι μόνο.

Ο ρουκετοπόλεμος ήταν και παραμένει το μεγάλο γεγονός του εορτασμού του Πάσχα στη Χίο. Οι δύο μεγαλύτερες ενορίες του Βροντάδου, η Παναγία Ερειθιανή και ο Άγιος Μάρκος αναβιώνουν το βράδυ της Ανάστασης ένα έθιμο, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη του χρόνου. Αυτοσχέδιες ρουκέτες που κατασκευάζουν συνεργεία ρουκετατζήδων όλη τη χρονιά, εκτοξεύονται ανάμεσα στα αντίπαλα συνεργεία των δύο ενοριών, φωτίζοντας το νυχτερινό ουρανό.

Ο επισκέπτης, όμως, μπορεί να ζήσει πολλές περισσότερες εμπειρίες στην ανοιξιάτικη μυροβόλο Χίο, ανακαλύπτοντας κρυφές γωνιές του νησιού στις πασχαλινές του διακοπές:

Στον Κάμπο της Χίου η άνοιξη είναι μαγευτική. Μπορεί να επιλέξουμε ένα παραδοσιακό αρχοντικό για τη διαμονή μας. Επισκεπτόμαστε το Μουσείο Citrus για να μάθουμε την ιστορία του εμπορίου εσπεριδοειδών στη Χίο, διασχίζουμε περιβόλια με ανθισμένα εσπεριδοειδή, κάνουμε ποδηλατάδα στα στενά δρομάκια ανάμεσα στα αρχοντικά και δοκιμάζουμε υπέροχα γλυκά του κουταλιού και άλλα τοπικά προϊόντα σε μία γαστρονομική βόλτα στην περιοχή.

Επισκεπτόμαστε τα μοναστήρια της Χίου και πρώτα από όλα τη Νέα Μονή, μοναστήρι του 11ου αιώνα και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στη Νέα Μονή μπορούμε να παρακολουθήσουμε κάποια από τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε μια πραγματικά κατανυκτική ατμόσφαιρα. Θαυμάζουμε τα περίφημα ψηφιδωτά και ακολουθούμε την πεζοπορική διαδρομή προς τους Άγιους Πατέρες. Στη συνέχεια κάνουμε βόλτα στους μεσαιωνικούς οικισμούς της κεντρικής Χίου, τον Ανάβατο και τα Αυγώνυμα, όπου μπορούμε να απολαύσουμε καλό φαγητό.

Την Μεγάλη Παρασκευή επισκεπτόμαστε το Κάστρο της Χίου. Από τη γραφική εκκλησία Αγίου Γεωργίου Φρουρίου ακολουθούμε την περιφορά του επιταφίου μέχρι την Κεντρική πλατεία της Χίου, όπου σε ένα υποβλητικό γεγονός συγκεντρώνονται οι επιτάφιοι από ενορίες της πόλης. Μία βραδιά αντάξια της ημέρας: ολάνθιστοι επιτάφιοι, συγκίνηση κι επισημότητα. Εναλλακτικά, μπορούμε να παρακολουθήσουμε την ακολουθία του επιταφίου σε κάποιο από τα γραφικά Μαστιχοχώρια όπως τα Μεστά, ή οι Ολύμποι.

Στο Βροντάδο, το Μεγάλο Σάββατο, στο υπερθέαμα του Ρουκετοπόλεμου, αυτοσχέδιες ρουκέτες εκτοξεύονται ανάμεσα στα αντίπαλα συνεργεία των δύο ενοριών σηματοδοτώντας την αρχή της άνοιξης και την πιο λαμπρή Ανάσταση που θα ζήσουμε ποτέ.

Μετά την Ανάσταση, μπορούμε να απολαύσουμε μαγειρίτσα σε κάποιο από τα εστιατόρια της παραλίας ή σε κάποιο από τα ξενοδοχεία που προσφέρουν πασχαλινό τραπέζι με παραδοσιακά εδέσματα. Την Κυριακή του Πάσχα, πολλά εστιατόρια προσφέρουν σουβλιστό κατσίκι ή αρνί και άλλα παραδοσιακά πιάτα, που μπορείτε να συνοδεύσετε με ντόπιο κρασί, ούζο ή σούμα.

Τη Νέα Δευτέρα, συνηθίζονται οι εκδρομές στην εξοχή, ενώ σε αρκετά χωριά γίνονται ημερήσια παραδοσιακά πανηγύρια.

Όπως κάθε χρόνο, το Πάσχα στη Χίο είναι μονόδρομος, με πολλές επιλογές εμπειριών που θα μας μείνουν αξέχαστες.

Διαβάστε περισσότερα...

Ηρωικά Ψαρά, ο παράδεισος των καλοφαγάδων

Τα ηρωικά Ψαρά είναι μια κουκίδα στο Αιγαίο Πέλαγος με ένδοξη ιστορία και απίστευτη ομορφιά. Παράδεισος για όσους αποζητούν φυσική ομορφιά και απόλυτη ηρεμία, παράδεισος και για τους καλοφαγάδες λόγω της πεντανόστιμης τοπικής κουζίνας που στηρίζεται στα αγνά προϊόντα του νησιού.

 

Φυσικά τα ψαρικά και τα θαλασσινά έχουν εδώ την τιμητική τους αφού ο βυθός των Ψαρών διακρίνεται για τον πλούτο του. Οι ντόπιοι αστακοί, που σερβίρονται ψητοί στα κάρβουνα, σε μακαρονάδα και τηγανιτοί, παραδοσιακά με σκορδαλιά, θα σας κάνουν να παραμιλάτε από τη νοστιμιά. Τα ψάρια φρέσκα και άφθονα σερβίρονται με όλους τους τρόπους και συνοδεύονται με άγρια χόρτα της περιοχής! Εάν πάλι προτιμάτε το κρέας και τα γαλακτοκομικά, δοκιμάστε αγριοκάτσικο γεμιστό, τη μυζήθρα, το ντόπιο τυρί και την κοπανιστή. Συνοδεύστε το γεύμα σας με το μοναδικό λιαστό ψαριανό κρασί, το αγαπημένο κρασί των μπουρλοτιέρηδων του ΄21!

 

Μα και οι γλυκές γεύσεις των Ψαρών θα σας αποπλανήσουν, καθώς τα αμυγδαλωτά και το γλυκό πικραμύγδαλο δεν συγκρίνονται. Το ίδιο και το ντόπιο μέλι, ξακουστό για την ποιότητά του. Αν και τα μελίσσια στο νησί κρατούν γόνους σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα επειδή στις παραθαλάσσιες περιοχές οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν πολύ χαμηλά, οι ψαριανοί μελισσοκόμοι έχουν μόνο μια κύρια ανθοφορία και περιμένουν μόνο αυτή για να τρυγήσουν το μέλι στα τέλη Αυγούστου. Αυτός ο τρύγος όμως παράγει ένα μέλι μοναδικό με το μοναδικό του άρωμα που η αύρα των Ψαρών και το δροσερό αεράκι του Αιγαίου δίνουν στα εκατομμύρια θυμάρια που υπάρχουν στο νησί. Δοκιμάστε το και θα καταλάβετε τη διαφορά!

Διαβάστε περισσότερα...

Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου