Οινούσσες

oinousses3Ανατολικά της Χίου, απέναντι από την Λαγκάδα, βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών. Η όμορφη πόλη του νησιού, Αιγνούσα, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε ένα απότομο λόφο, αποτελείται από ψηλά παραδοσιακά και πολυτελή σπίτια, με στενά δρομάκια, πλακόστρωτα.

Το καλοκαίρι το νησί έχει πολλή κίνηση, αφού πολλοί Οινουσσιώτες έρχονται για διακοπές. Από τις Οινούσσες κατάγονται πολλές εφοπλιστικές οικογένειες.
Στο νησί υπάρχουν πολλές εκκλησίες και εξωκλήσια. Η εκκλησία όμως που ξεχωρίζει στο κέντρο της πόλης, είναι η όμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τα πολλά αφιερώματα. Τρία (3) χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη, συναντάει κανείς το υπέροχο μοναστήρι του Ευαγγελισμού. Το ησυχαστήριο χτίστηκε το 1962 σε βυζαντινό ρυθμό από δύο εφοπλιστικές οικογένειες.

Οι θρησκευτικές τοιχογραφίες που το κοσμούν έχουν φτιαχτεί από τον διάσημο αγιογράφο, Φώτη Κόντογλου, και είναι μοναδικές. Οι καλόγριες που ζουν σ' αυτό και το φροντίζουν, έχουν καταφέρει να δώσουν στο μοναστήρι τη μορφή ενός επίγειου παράδεισου.

Το ησυχαστήριο του Ευαγγελισμού, οι υπέροχες παραλίες περιμετρικά του νησιού, σε συνδυασμό με την καθαρή θάλασσα, είναι δυνατά κίνητρα για κάποιον να επισκεφτεί το νησί.

oinousses oinousses2

Επισκεφθείτε τον Δήμο Οινουσσών

 

 

Αρχειακό Υλικό

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου πατώντας εδώ.

Για την ιστοσελίδα "100 Χρόνια Χίος Ελευθέρα", πατήστε εδώ.

Το Chios.gr είναι η επίσημη τουριστική ιστοσελίδα της Χίου και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - Περιφερειακής Ενότητας Χίου με σκοπό την παροχή πληροφοριών σχετικών με τους τουριστικούς προορισμούς του νησιού, τα αξιοθέατα, τις παραλίες, τις δραστηριότητες και πολλά ακόμα!

Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή ολόκληρου ή μέρους της ιστοσελίδας, χωρίς έγγραφη άδεια από την Π.Ε. Χίου.

greece

mygreece

Διαβάστε για τη Χίο στο
Χίος

pvaigaiou

pou-na-meinete

Επικοινωνία: Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Χίου | Τηλέφωνα : 22713-50514 & 22713-50516 | FAX: 22713-50517 | Emailtourismos@chios.pvaigaiou.gov.gr